A versenyt a veszélyhelyzet idején is fenn kell tartani Koronavírus Veszélyhelyzet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Rendkívül fontos annak biztosítása, hogy a termékek és szolgáltatások árait továbbra is a verseny határozza meg, különösen például az egészségügyi felszerelések és orvosi eszközök árát, amelyek a jelenlegi helyzetben nélkülözhetetlenek a sürgős közegészségügyi feladatok ellátásához.

A Nemzetközi Versenyhálózat (ICN) felismerte a koronavírus járvánnyal kapcsolatos, példa nélküli egészségügyi, társadalmi és gazdasági kihívásokat. Jogérvényesítő feladataik folyamatos ellátása során a versenyhatóságok új kihívásokkal szembesülnek. A koronavírus jelentős hatást gyakorol a munkavégzésükre, illetve a munkavállalóik egészsége és biztonsága is veszélynek van kitéve.

A verseny alacsonyabb árakat, új és jobb termékeket és szolgáltatásokat biztosít, amely a fogyasztók és a gazdaság javát egyaránt szolgálja. A versenyjogi szabályok alkalmazása alapvető fontosságú olyankor, amikor válság sújtja a vállalkozásokat és a gazdaságot.

Aggályokat vetett fel, hogy míg a legtöbb vállalkozás felelősségteljesen jár el, egyes vállalkozások versenykorlátozó magatartást tanúsíthatnak, például kartellezhetnek vagy visszaélhetnek erőfölényükkel.

Rendkívül fontos annak biztosítása, hogy a termékek és szolgáltatások árait továbbra is a verseny határozza meg, különösen például az egészségügyi felszerelések és orvosi eszközök árát, amelyek a jelenlegi helyzetben nélkülözhetetlenek a sürgős közegészségügyi feladatok ellátásához. A versenyhatóságok a válság ideje alatt is éberen figyelik a versenyt korlátozó összefonódásokat és magatartásokat.

A rendkívüli helyzet szükségessé teheti a versenytársak átmeneti együttműködését annak érdekében, hogy a szűkösen elérhető termékek és szolgáltatások, amelyek a fogyasztók egészségét és biztonságát védik elérhetőek legyenek.

Az ilyen közös törekvések, akkor megengedhetők, ha

  • a koronavírussal érintetteknek történő segítségnyújtáshoz szükséges időre és tárgykörre korlátozódnak,
  • ha összhangban állnak az alkalmazandó jogszabályokkal vagy a hatóságok speciális iránymutatásaival,
  • ha a fogyasztók védelmét, valamint a szükséges termékek és szolgáltatások elérhetőségének biztosítják és ezek a termékek és szolgáltatások másképpen nem lehetnének elérhetők.

A versenyhatóságok dönthetnek úgy, hogy a vállalkozások közötti együttműködésre vonatkozó szabályokat a válságkezelési intézkedésekhez igazítják.

A versenyhatóságok közvetlen és nyílt kommunikációra törekszenek. Ez az ICN szerint kulcsfontosságú a válság ideje alatt. A versenyhatóság működésével és eljárásával kapcsolatos változásoknak, valamint a jogérvényesítési politikáról és a vállalkozások közötti együttműködésről szóló iránymutatásoknak egyértelműnek és átláthatónak kell lenniük, és ezeket kellő időben közzé kell tenni.

A versenyhatóságok fontos pártoló szerepet játszhatnak a verseny előnyeinek a nyilvánossággal való megismertetése, valamint a kormányuknak szóló, a tervezett gazdasági intézkedések a versenyre és a fogyasztókra gyakorolt hatásáról szóló tanácsadás révén. Az ilyen, a politikai és jogalkotási intézkedésekkel kapcsolatos, a piacok megfelelő működésének biztosítása érdekében tett szakértői vélemény kulcsfontosságúnak bizonyulhat a következő hónapokban és azt követően is.

A verseny hosszú távú fenntartása alapvető fontosságú a fogyasztók java, a piacok működése és a gazdaságaink szempontjából. Csakúgy, mint az elmúlt gazdasági válságok idején, a verseny előmozdítása és védelme érdekében tett versenyhatósági jogérvényesítési és szakpolitikai törekvések alapvető jelentőségűek lesznek a válság hatásainak kezelése és a gazdaság helyreállításához szükséges legalkalmasabb környezet kialakításasorán.[1] Ez különösen fontos a fogyasztók, valamint az újabb és kisebb vállalkozások szempontjából, amelyeket egy válság gyakran a legsúlyosabban érint.

A versenyhatóságok világszintű közösségeként, az ICN a nézetek, tapasztalatok és jó gyakorlatok összegyűjtésének és megosztásának fórumául szolgál.

Továbbra is előmozdítják a válsággal kapcsolatos együttműködést a hálózaton belül. Miközben tagjaik közül sokan intézményesítenek működési és eljárási változásokat a válság kezelése érdekében, nem szabad megfeledkezni a küldetésről, amely a verseny előmozdításában és a fogyasztók, valamint a gazdaság védelmében testesül meg.

(gvh.hu)
Kapcsolódó cikkek

2024. február 28.

Az EP támogatja a jogosítványokra vonatkozó uniós szabályok frissítését

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén támogatta a jogosítványokra vonatkozó uniós szabályok frissítését, mely egyebek mellett a tagállamokra bízná annak eldöntését, kell-e orvosi vizsgálat a vezetői engedély kiállításakor vagy meghosszabbításakor, illetve legalább kétéves próbaidőt írna elő a kezdő járművezetők számára.