Akár tíz év börtönnel is sújthatók majd a környezeti bűncselekmények elkövetői


Az Európai Parlament kedden elfogadta a „Környezet büntetőjogi védelme” című, felülvizsgált irányelvet, amely frissíti a környezeti bűncselekmények listáját, beleértve az illegális fakereskedelmet, a vízkészletek kimerítését és az ökoszisztéma „jelentős károsítását” – írja az Euronews.

Az EU vegyi anyagokra vonatkozó jogszabályainak megsértését is kriminalizálják – magyarázta Antonius Manders előadó, mivel a jogszabály megbünteti a vállalatokat a szennyező anyagok lerakása miatt – írja az Euronews.

Az irányelv  egységes szankciókat kíván megállapítani a környezeti bűncselekményekre az EU-ban, és a vállalatokat éves világméretű forgalmuk 5%-áig terjedő pénzbírsággal, a személyeket pedig akár tíz év börtönbüntetéssel sújtják.


Kapcsolódó cikkek

2023. június 14.

A nagyobb cégeknek alig maradt idejük a vállalati visszaélés-bejelentési rendszer kiépítésére

Az államfői vétót követően május 23-án fogadta el az Országgyűlés a panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról szóló törvényjavaslatot (whistleblowing törvény). A 250 fő feletti létszámot foglalkoztató nagyvállalatoknak nem sok idejük maradt a felkészülésre, a 2023. évi XXV. törvénnyel május 25-én kihirdetett szabályokat 60 nap elteltével, július 24-től kezdődően alkalmazniuk kell.
2022. június 1.

A tengeri halászterület védelme

Az EUB megállapította, hogy a halászati szabályok megsértésének szankciójaként nemcsak pénzbírság szabható ki, hanem a zsákmány és az eszközök elkobzása is jogszerű szankció.