Az Eichmann-per hatvanadik évfordulójára emlékeznek Izraelben


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Adolf Eichmann náci német háborús bűnös ellen Jeruzsálemben megtartott per hatvanadik évfordulójára emlékeznek Izraelben – jelentette a helyi sajtó pénteken.

1961. április 11-én kezdődött Jeruzsálemben az Argentínában elfogott, majd kalandos úton Izraelbe csempészett háborús bűnös pere, akinek szerepe volt több mint négyszázezer magyar zsidó Auschwitzba deportálásában is.

A jeruzsálemi Beit Haam előadótermében 15 ügyben nyújtott be Gideon Hausner akkori főügyész vádiratot Eichmann ellen, a vádak között a zsidó nép és emberiség elleni, valamint háborús bűnök szerepeltek. Egy évig tartó bírósági eljárás után halálra ítélték, majd végre is hajtották Izrael egykori SS-főtiszt elleni máig egyetlen halálos ítéletét.

Eichmann azzal védekezett, hogy csak államának politikáját hajtotta végre, de ezt az ügyészség elutasította, és személyes felelősséget állapított meg, ami máig a háborús bűnösök elleni nemzetközi törvénykezés egyik alapja.

A Maariv című újság a perben elhangzottak izraeli társadalomra tett jelentős hatásáról írt a kerek évfordulón. A tanúvallomások 1961-ben drámai változásokat indítottak el a közbeszédben és az egyének szintjén is.

Az Eichmann-per nyomán a holokauszt egyes személyek marginális tragédiájából kollektív emlékezetté és traumává vált Izraelben. Az eljárás idején mintegy félmillióan, az izraeli lakosság negyede volt a vészkorszak túlélője.

Izraelben még nem volt televízió, de a rádió minden nap közvetítette a 110 tanú vallomásait, a perbeszédeket, és az addig hallgató, és gyakran elutasítással találkozó túlélők úgy érezték, nekik sem kell szégyellni, sőt joguk van elmondani saját történetüket, elfogadottá vált személyes tragédiájuk.

Előzőleg az izraeli közvéleményben önvédelemre képtelen áldozatoknak tekintették az üldözötteket, de a per nyomán ismert lett és árnyaltabbá vált a zsidóüldözések története és értékelése.

„Addig nem nagyon dokumentálták a gyilkosságokat, de az Eichmann-perben megkezdődött a történetírás a korabeli naplók és a vallomások százai alapján, melyek lenyűgöző módon az áldozatok szempontjából mutatták be és magyarázták meg a történteket” – emelte ki a lapnak a korszak egyik legnevesebb kutatója, Hanna Jablonka professzor.

„A holokauszttúlélők színpadot kaptak családi és személyes történetük elmondásához, a per a hatmilliós számot egyedi részletekké változtatta” – hangsúlyozta a Maarivnak Jigál Kohen, a gettóharcosok múzeumának igazgatója.

A Háá…


Tisztelt Látogatónk! Ez a tartalom csak regisztrált felhasználóink számára érhető el, a regisztráció INGYENES!

Ha már rendelkezik felhasználónévvel kérjük, jelentkezzen be felhasználói nevével és jelszavával. A tartalom azonnali eléréséhez kérjük, regisztráljon. A regisztráció ingyenes.


Kapcsolódó cikkek

2013. november 24.

Hannah Arendt – filmen a totalitarizmus első elemzője

Újságpapírba csomagolva kaptam, amit rögtön lebontottam a Köröndön, a buszmegállóban, remélve, hogy Ádám tanárnő arra jön és belátja végre, nem érek én rá Heinét magolni, Deutschland, ein Wintermarchen, mikor politikai filozófiát o…

2015. október 9.

A bűnösségről és az egyetemes felelősségről

A második világháború befejezését követően szinte azonnal felvetődött a bűnösség kérdése: kik a felelősök, a bűnösök, hogy a szörnyűségek megtörténhettek? Vajon meddig terjed a bűnösök köre egy totális diktatúrában? Egy olyan dikta…