Több mint 500 millió ember adatait szerezték meg a Facebooktól


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több mint félmilliárd Facebook felhasználó, személyes adatai kerültek nyilvánosan hozzáférhetővé az interneten, amely felhívta a figyelmet arra, hogy a közösségi médiacég nem védi tökéletesen a hatalmas információs adatbázisát.


A szivárgás 533 millió Facebook-felhasználó, köztük 377 ezer magyar, személyes adatait tartalmazza, például telefonszámokat, Facebook-azonosítókat, teljes neveket, helyeket, születési dátumokat, életrajzokat és egyes esetekben e-mail címeket – adta hírül a Business Insider. Itt ellenőrizheti, hogy az Ön adatai érintettek-e.

“Ezek ugyanazok a régi adatok, amelyek kiszivárgásáról 2019-ben már érkezett hír” – írta a Facebook szóvivője e-mailes nyilatkozatában. “2019 augusztusában megtaláltuk és kijavítottuk ezt a problémát.” Abban az időben a vállalat befoltozta azt a sérülékenységet, amely lehetővé tette az információk kiszivárogtatását. Miután azonban az ilyen adatok kikerültek a Facebook hálózatából, a közösségi médiacég csak korlátozottan tudja megakadályozni azok online terjedését.

Alon Gal, a Hudson Rock számítógépes bűnözéssel foglalkozó hírszerző cég technológiai vezetője szombaton ismét rábukkant az érintett adatokra. Az adatbázisokat, különösen, ha azok nagyok vagy értékesek gyakran nem osztják meg azonnal széles körben, mert “azok, akik rendelkeznek felette, megpróbálják pénzzé tenni az adatokat ameddig csak lehet” – tette hozzá Gal a Twitteren.

“Ez néha évekig, néha napokig tart, de végül minden privát adatbázis kiszivárog, ha eladják őket.” Az adatszivárgások azzal fenyegetnek, hogy aláássák a Facebook üzleti modelljét, amely arra épül, hogy nagy mennyiségű személyes adatot gyűjtenek össze az emberekről, és ezeket célzott hirdetések értékesítésére használnak fel.

A Cambridge Analytica botrányban a személyes adatok ingyenesen elérhetővé váltak egy hacker fórumon, így szinte bárki hozzáférhetett, nem kellet hozzá különösebb informatikai ismeret – közölte a Business Insider.

A lap több személyes adatot is ellenőrzött az ismert Facebook felhasználók telefonszámainak a felsorolt ​​azonosítókkal való egyeztetésével, más adatokat pedig a Facebook jelszó-visszaállító szolgáltatásában megadott adatok e-mail címeinek tesztelésével, amelyekkel adott esetben még a felhasználó telefonszámához is hozzáfértek.

(bloomberg.com)
Kapcsolódó cikkek

2022. május 27.

Új rendelet: másképp kell üzemanyagot tankolni, mint eddig

A Mol arra kéri a vásárlókat, a benzinkutaknál a fizetéskor minden esetben mutassák be a forgalmi engedélyüket, hogy a pénztárnál a hatósági árra tudják módosítani a vásárlás összegét – hívta fel a figyelmet pénteki közleményében a társaság.

2022. május 26.

Kettős árrendszer jön a benzinkutaknál

Péntektől csak magyar rendszámú autók tankolhatnak a magyarországi benzinkutakon rezsicsökkentett árú üzemanyagot – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.