Az EJEB elítélte Franciaországot


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerdai határozatában elítélte Franciaországot a szíriai dzsihadisták családtagjainak hazatelepítésére vonatkozó kérelmek elutasítása miatt.

Az ügyet két francia házaspár terjesztette a strasbourgi testület elé, miután sikertelenül kérelmezték a francia hatóságoktól lányaik és azok gyerekeinek hazatelepítését Franciaországba. A két fiatal nő dzsihadistákhoz ment feleségül Szíriába, és jelenleg a Szíriai Demokratikus Erők által ellenőrzött északkelet-szíriai táborokban tartják őket fogva gyermekeikkel együtt.

A felperesek azt kifogásolták, hogy az elutasítás miatt családtagjaik az emberi jogokat sértő, embertelen és megalázó bánásmódnak voltak kitéve, és a hatóságok megsértették a hazatéréshez való jogukat.

Az EJEB ítéletében kimondta, hogy a francia hatóságok nem foglalkoztak megfelelően a hazatérésük engedélyezésére vonatkozó kérelmükkel. „A kérelmezők által a hozzátartozóik nevében benyújtott hazatérési engedélykérelmek vizsgálata nélkülözte az önkényesség elleni megfelelő biztosítékokat” – állapította meg az bírói testület.

Hozzátette: a francia kormánytól elvárható, hogy haladéktalanul vizsgálja felül a felperesek kérelmét, és ennek során nyújtson számukra megfelelő biztosítékokat az önkényes határozatokkal szemben. A bírák felhívták a figyelmet, hogy a felülvizsgálat folyamán az eljáró hatóságoknak figyelembe kell venniük a gyermekek mindenekfelett álló érdekeit, valamint kiszolgáltatottságukat és különleges szükségleteiket.

A hazatelepítési kérelmek felülvizsgálata mellett a francia államnak összesen 31 200 eurót kell fizetnie a felpereseknek perköltségeik megtérítésére.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2022. január 26.

Elkezdődött a német dzsihadista anya pere

A kétgyermekes anyát a többi között azzal vádolják, hogy a magát Iszlám Államnak (IÁ) nevező terrorszervezet tagjaként Szíriában közreműködött emberiesség elleni bűncselekményekben.