Az EP állást foglalt a lengyel abortusztörvényről


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Parlament szerint a lengyel nőknek joguk van a választásuk szerinti védelemhez magzatuk súlyos és visszafordíthatatlan károsodása esetén, és joguk van mindenfajta szexuális és reprodukciós egészséggel összefüggő egészségügyi ellátáshoz. A lengyel alkotmánybíróság ezt beavatkozásnak tekinti a belügyeikbe.

A képviselők a megszavazott dokumentumban hangsúlyozzák, hogy elítélik az “átpolitizált” lengyel alkotmánybíróság által hozott döntést, amely a magzat súlyos és visszafordíthatatlan rendellenessége esetén történő terhességszakítását jogellenesnek minősítette. Emlékeztettek, hogy a lengyel társadalom 73 százaléka ellenzi az alkotmánybíróság ezen ítéletét.

A Fidesz nem vett részt a szavazáson

A képviselők azt hangoztatták, hogy jelenlegi lengyel alkotmánybíróság több tagját a lengyel alkotmány megsértésével nevezték ki, így az országban már nem garantálható ténylegesen a lengyelországi törvények alkotmányossága. A képviselők továbbá felszólították Lengyelországot, hogy mint EU-tagállam, maradéktalanul tartsa be az uniós jogot, és olyan jogszabályokról döntsön, amelyek tükrözik és tiszteletben tartják az alapvető európai értékeket, a demokratikus elveket, a jogállamiságot és az alapvető jogokat.

Az Európai Parlament üdvözölte a novemberi elejei ideiglenes megállapodást egy olyan mechanizmus létrehozását célzó jogszabályról, amely lehetővé tenné az uniós finanszírozás felfüggesztését egy adott tagállam esetében, ha fennáll a jogállamiság megsértésének veszélye.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja az állásfoglalás ellen való tiltakozása jeléül nem vett részt a szavazásban. Az MTI-hez eljutatott sajtóközleményük szerint a határozat Lengyelországot akarja “lejáratni”, és az abortusztörvény felfüggesztése apropóján, jogállamisági köntösbe bújtatva politikai vádaskodásokat fogalmaz meg.

Lengyel alkotmánybíróság: beavatkozás Lengyelország belügyeibe

Az abortusztörvény lengyelországi szabályozását érintő határozatával az Európai Parlament (EP) beavatkozik egy tagállami hatáskörbe tartozó, az uniós alapszerződésekben nem szabályozott belügybe – jelentette ki csütörtökön Julia Przylebska, a lengyel alkotmánybíróság elnöke.

A határozattal az EP-képviselők megsértik a lengyel alkotmánybíróság függetlenségét, ami egyben a demokrácia alapját képező, a három – törvényhozói, végrehajtói és bírói – hatalmi ág szétválasztása elvének megsértését is jelenti – hangsúlyozta Przylebska a PAP hírügynökségnek nyilatkozva.

Az Európai Unió nem jogosult egy tagállam alkotmánybírósági döntéseinek alakítására, és nem vizsgálhatja felül a testület megválasztásának törvényességét sem.

“Csodálkozva állapítom meg, hogy az EP-képviselők nincsenek tudatában ennek a ténynek” – jegyezte meg Przylebska.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. január 25.

66.000 oldalnyi peranyag, 300 tanú és 210 órányi hang- és képfelvétel

A Központi Nyomozó Főügyészség 2014. augusztus 21-én emelt vádat V. L. és 21 társa ellen a Fővárosi Törvényszéken, ahol az I., a X., a XI., a XV., a XVII., a XVIII., a XIX. és a XX.rendű terheltek vonatkozásában már 2020 júniusában ügydöntő határozatot hoztak. A fent felsorolt vádlottak voltak azok, akik beismerték bűnösségüket és lemondtak a bizonyításról. Velük szemben tehát a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa – a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsának másodfokú határozatával – már korábban jogerősen befejezte az eljárást.

2023. január 25.

Internetes csapdára figyelmeztetnek az európai hatóságok

Az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok trükkös gyakorlatra hívják fel a figyelmet az online térben: egyes cégek rejtett módon veszik rá a gyanútlan felhasználókat szolgáltatásaik előfizetésre. A Gazdasági Versenyhivatal is találkozott már hasonlóval, mostantól pedig a bankkártya-társaságok is segítik a hatóságokat a fellépésben.

2023. január 24.

Novák Katalin és az elnöki kegyelemem intézménye

Novák Katalin hivatala első 8 hónapjában nemcsak olyan bőkezűen mérte az államfői kegyelmet, mint negyed évszázada senki, de megdöntött egy másik rekordot is: 10 év után először ő határozott speciális, eljárási kegyelmi kérvényről pozitívan, ráadásul rögtön hétszer.