Az EP állást foglalt a lengyel abortusztörvényről


Az Európai Parlament szerint a lengyel nőknek joguk van a választásuk szerinti védelemhez magzatuk súlyos és visszafordíthatatlan károsodása esetén, és joguk van mindenfajta szexuális és reprodukciós egészséggel összefüggő egészségügyi ellátáshoz. A lengyel alkotmánybíróság ezt beavatkozásnak tekinti a belügyeikbe.

A képviselők a megszavazott dokumentumban hangsúlyozzák, hogy elítélik az “átpolitizált” lengyel alkotmánybíróság által hozott döntést, amely a magzat súlyos és visszafordíthatatlan rendellenessége esetén történő terhességszakítását jogellenesnek minősítette. Emlékeztettek, hogy a lengyel társadalom 73 százaléka ellenzi az alkotmánybíróság ezen ítéletét.

A Fidesz nem vett részt a szavazáson

A képviselők azt hangoztatták, hogy jelenlegi lengyel alkotmánybíróság több tagját a lengyel alkotmány megsértésével nevezték ki, így az országban már nem garantálható ténylegesen a lengyelországi törvények alkotmányossága. A képviselők továbbá felszólították Lengyelországot, hogy mint EU-tagállam, maradéktalanul tartsa be az uniós jogot, és olyan jogszabályokról döntsön, amelyek tükrözik és tiszteletben tartják az alapvető európai értékeket, a demokratikus elveket, a jogállamiságot és az alapvető jogokat.

Az Európai Parlament üdvözölte a novemberi elejei ideiglenes megállapodást egy olyan mechanizmus létrehozását célzó jogszabályról, amely lehetővé tenné az uniós finanszírozás felfüggesztését egy adott tagállam esetében, ha fennáll a jogállamiság megsértésének veszélye.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja az állásfoglalás ellen való tiltakozása jeléül nem vett részt a szavazásban. Az MTI-hez eljutatott sajtóközleményük szerint a határozat Lengyelországot akarja “lejáratni”, és az abortusztörvény felfüggesztése apropóján, jogállamisági köntösbe bújtatva politikai vádaskodásokat fogalmaz meg.

Lengyel alkotmánybíróság: beavatkozás Lengyelország belügyeibe

Az abortusztörvény lengyelországi szabályozását érintő határozatával az Európai Parlament (EP) beavatkozik egy tagállami hatáskörbe tartozó, az uniós alapszerződésekben nem szabályozott belügybe – jelentette ki csütörtökön Julia Przylebska, a lengyel alkotmánybíróság elnöke.

A határozattal az EP-képviselők megsértik a lengyel alkotmánybíróság függetlenségét, ami egyben a demokrácia alapját képező, a három – törvényhozói, végrehajtói és bírói – hatalmi ág szétválasztása elvének megsértését is jelenti – hangsúlyozta Przylebska a PAP hírügynökségnek nyilatkozva.

Az Európai Unió nem jogosult egy tagállam alkotmánybírósági döntéseinek alakítására, és nem vizsgálhatja felül a testület megválasztásának törvényességét sem.

“Csodálkozva állapítom meg, hogy az EP-képviselők nincsenek tudatában ennek a ténynek” – jegyezte meg Przylebska.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2021. október 19.

Alkotmánybíróság: nem alkotmányellenes a védettségi igazolvány

Az Ab közleménye tartalmazza: a mintegy ezer indítványozó által támadott rendelkezések a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára – az azzal nem rendelkezőkéhez képest – többletjogosítványokat adtak. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos oltási program indulása nyomán védettségi igazolványra lettek jogosultak azok, akik a Covid-19 betegségből felgyógyultak vagy a Covid-19 elleni védőoltást megkapták. A védettségi igazolvánnyal rendelkezők a kormányrendelet alapján […]