Az ET aggodalmát fejezte ki az orosz tüntetők őrizetbe vétele miatt

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa levelet küldött az orosz belügyminiszternek, mert a békés tüntetők letartóztatása sértette a gyülekezési jogot.

Az ET emberi jogokért felelős biztosa levelet küldött az orosz belügyminiszternek, a július 27-én Moszkvában őrizetbe vett békés tüntetők ügyében és kérte, hogy az orosz hatóságokat, hogy tartsák tiszteletben a gyülekezési jogot.

A biztos elmondta, hogy a szemtanúk és emberi jogi aktivisták szerint sok esetben nem voltak megalapozott a tüntetők letartóztatása. A biztos szerint a hatóságok gyakran túlzott erőszakot alkalmaztak az ellenállást nem tanúsító tüntetőkkel, illetve a jelenlévő újságírókkal szemben, amelynek következtében többen súlyosan és sokan könnyebben megsérültek. A letartóztatott tüntetők számára nem biztosították az alapvető szükségleteket és sokan közülük nem tudtak kapcsolatba lépni ügyvédjükkel.

A fentiekre tekintettel a biztos tájékoztatást kért az orosz hatóságoktól, hogy milyen intézkedéseket tettek az emberi jogokat sértő eljárások miatt, különösen a jogsértő cselekményekben résztvevő hatósági személyek felkutatására tett intézkedésekről.

A biztos rámutatott, hogy a hatósági személyeknek kiemelt felelősségük van a hatósági jogkörük gyakorlása során, illetve fő feladatuk az emberek védelme. A biztos az orosz emberi jogokért felelős szervekkel egyeztetve konkrét lépéseket sürgetett, amelyek garantálják az emberi jogok tiszteletben tartását és a gyülekezési jog gyakorlásának biztosítását. Ez magában foglalja a résztvevők azonosítására és letartóztatására vonatkozó hatósági intézkedésekkel kapcsolatos jogszabályok felülvizsgálatát, a közrendfenntartással foglalkozó rendőrök számára megfelelő képzést kell nyújtani,illetve a hatósági jogkört gyakorló személyek azonosítását lehetővé tevő intézkedéseket.

A biztos aggodalmának adott hangot, mert levelének elküldését követően, augusztus 3-án, majdnem ezer békés tüntetőt vettek őrizetbe, köztük kiskorúakat, valamint videók tanúsítják, hogy a rendőrség túlzott erőszakot alkalmazott. A biztoshoz eljutott információk szerint legalább 14 újságírót és több emberi jogi aktivistát letartóztattak, köztük az orosz emberi jogi tanács elnökét, aki a kínzás ellenes bizottság vezetője is. A letartóztatott tüntetők súlyos pénzbírsággal és őrizetben tartással szankcionálták.

A biztos felszólította az orosz hatóságokat, hogy biztosítsák a gyülekezési jog tiszteletben tartását, amely a demokráciák működésének alapvető feltétele, ezért folyamatosan egyeztet majd az orosz hatóságokkal.

(www.coe.int)

Kapcsolódó cikkek:


Két év börtönre ítéltek egy svéd orgazdát
2020. szeptember 25.

A Kiskunhalasi Járásbíróság jogerősen 2 év börtönre ítélte és 3 évre kiutasította az országból azt a 35 éves svéd állampolgárságú férfit, aki ellen orgazdaság, közokirat-hamisítás, egyedi azonosítójellel visszaélés és kábítószer birtoklása miatt emelt vádat az ügyészség.

A GVH vizsgálatot indított két marketingcéggel szemben
2020. szeptember 25.

A GVH vizsgálatot indított két marketingcéggel szemben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenykorlátozás gyanújával eljárást indított a Star Network MCN Szolgáltató Kft.-vel és a 4KIDS Meseportál Kft.-vel szemben. A két, online tartalommenedzsmenttel és marketing-tevékenységgel foglalkozó cég ugyanis feltételezhetően felosztotta egymás között vevőkörét.