Az ET aggodalmát fejezte ki az orosz tüntetők őrizetbe vétele miatt

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa levelet küldött az orosz belügyminiszternek, mert a békés tüntetők letartóztatása sértette a gyülekezési jogot.

Az ET emberi jogokért felelős biztosa levelet küldött az orosz belügyminiszternek, a július 27-én Moszkvában őrizetbe vett békés tüntetők ügyében és kérte, hogy az orosz hatóságokat, hogy tartsák tiszteletben a gyülekezési jogot.

A biztos elmondta, hogy a szemtanúk és emberi jogi aktivisták szerint sok esetben nem voltak megalapozott a tüntetők letartóztatása. A biztos szerint a hatóságok gyakran túlzott erőszakot alkalmaztak az ellenállást nem tanúsító tüntetőkkel, illetve a jelenlévő újságírókkal szemben, amelynek következtében többen súlyosan és sokan könnyebben megsérültek. A letartóztatott tüntetők számára nem biztosították az alapvető szükségleteket és sokan közülük nem tudtak kapcsolatba lépni ügyvédjükkel.

A fentiekre tekintettel a biztos tájékoztatást kért az orosz hatóságoktól, hogy milyen intézkedéseket tettek az emberi jogokat sértő eljárások miatt, különösen a jogsértő cselekményekben résztvevő hatósági személyek felkutatására tett intézkedésekről.

A biztos rámutatott, hogy a hatósági személyeknek kiemelt felelősségük van a hatósági jogkörük gyakorlása során, illetve fő feladatuk az emberek védelme. A biztos az orosz emberi jogokért felelős szervekkel egyeztetve konkrét lépéseket sürgetett, amelyek garantálják az emberi jogok tiszteletben tartását és a gyülekezési jog gyakorlásának biztosítását. Ez magában foglalja a résztvevők azonosítására és letartóztatására vonatkozó hatósági intézkedésekkel kapcsolatos jogszabályok felülvizsgálatát, a közrendfenntartással foglalkozó rendőrök számára megfelelő képzést kell nyújtani,illetve a hatósági jogkört gyakorló személyek azonosítását lehetővé tevő intézkedéseket.

A biztos aggodalmának adott hangot, mert levelének elküldését követően, augusztus 3-án, majdnem ezer békés tüntetőt vettek őrizetbe, köztük kiskorúakat, valamint videók tanúsítják, hogy a rendőrség túlzott erőszakot alkalmazott. A biztoshoz eljutott információk szerint legalább 14 újságírót és több emberi jogi aktivistát letartóztattak, köztük az orosz emberi jogi tanács elnökét, aki a kínzás ellenes bizottság vezetője is. A letartóztatott tüntetők súlyos pénzbírsággal és őrizetben tartással szankcionálták.

A biztos felszólította az orosz hatóságokat, hogy biztosítsák a gyülekezési jog tiszteletben tartását, amely a demokráciák működésének alapvető feltétele, ezért folyamatosan egyeztet majd az orosz hatóságokkal.

(www.coe.int)

Kapcsolódó cikkek:


Jogtár technikai ügyfélszolgálat az önkormányzati választások idején
2019. október 11.

Az ET emberi jogokért felelős biztosa levelet küldött az orosz belügyminiszternek, a július 27-én Moszkvában őrizetbe vett békés tüntetők ügyében és kérte, hogy az orosz hatóságokat, hogy tartsák tiszteletben a gyülekezési jogot. A biztos elmondta, hogy a szemtanúk és emberi jogi aktivisták szerint sok esetben nem voltak megalapozott a tüntetők letartóztatása. A biztos szerint a hatóságok gyakran túlzott erőszakot alkalmaztak az ellenállást nem tanúsító tüntetőkkel, illetve a jelenlévő újságírókkal szemben, amelynek következtében többen súlyosan és sokan könnyebben megsérültek. A letartóztatott…

Nincsenek kirívó jogsértések a kuponos akciókban
2019. október 11.

Nincsenek kirívó jogsértések a kuponos akciókban

Az év utolsó hónapjaiban a magazinokban és az interneten a vásárlási kedv fokozásának gyakori, népszerű eszközeiként jelennek meg a kuponok. A fogyasztóvédelmi hatóság rendszeres ellenőrzéseinek tapasztalatai azt mutatják, hogy kirívó jogsértések nincsenek, kifogás mindössze a vizsgált akciók huszadánál merült fel.

Vádat emeltek VV Fanni gyilkosa ellen
2019. október 11.

Emberölés miatt vádat emelt a Fővárosi Főügyészség pénteken egy férfi ellen, aki értékeinek megszerzéséért megölte a televíziós valóságshowban VV Fanni néven ismertté váló nőt 2017-ben Budapesten - közölte a fővárosi főügyész.