Az ET felszólította a litván parlamentet, hogy utasítsa el a határvédelmi törvény módosítását


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa hétfői közleményében felszólította a litván parlamentet, hogy utasítsa el a határvédelmi törvény módosítási tervezetét, amely legalizálná a nemzetközi védelemre szoruló személyek visszatoloncolását.

A strasbourgi szervezet biztosa szerint ezt a jogalkotási folyamatot az emberi jogi normáknak kellene vezérelniük, és a határvédelmi törvénynek védelemorientált megközelítést kell alkalmaznia a migráció és a menekültügy területén. A módosító tervezetet tavaly novemberben jelentette be a litván belügyminisztérium, arra hivatkozva, hogy Fehéroroszország szándékosan illegális bevándorlókat juttat Litvániába a két ország közös határán keresztül. A litván belügyminisztérium többek között azt javasolta, a törvény tartalmazza annak lehetőségét, hogy ne engedjék be Litvánia területére az eljárást megsértő külföldieket állami szintű vészhelyzet idején.

Mijatovic felhívta a figyelmet: az élethez való jog védelmét és a kínzás, illetve az embertelen vagy megalázó bánásmód tilalmát még vészhelyzetek esetében is teljes mértékben tiszteletben kell tartani. Rámutatott, hogy aggasztó jelentések érkeznek Litvániából migránsok ellen elkövetett erőszakcselekményekkel és illegális visszatoloncolásukkal kapcsolatban. Véleménye szerint a litván határokon a belépési korlátozások megszüntetésére, az emberi jogi civilszervezetek munkavégzésének akadályoktól mentes engedélyezésére, valamint hatékony humanitárius segítségnyújtásra van szükség.

A biztos felszólította a litván hatóságokat, hogy tartsák tiszteletben az illegális visszatoloncolások és a kollektív kiutasítások tilalmát, és biztosítsák a menedékjoghoz való hatékony hozzáférést.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Az Európai Bizottság jelentése a Digitális évtized szakpolitikai program időarányos teljesítéséről

A Bizottság a mai napon közzétette a digitális évtized helyzetéről szóló második jelentést, amely átfogó áttekintést nyújt a Digitális évtized szakpolitikai program által 2030-ra kitűzött digitális célkitűzések és célok elérése terén elért eredményekről. A jelentést idén első alkalommal kíséri a tagállamok által benyújtott, a digitális évtizedre vonatkozó nemzeti stratégiai ütemtervek elemzése, amely részletezi az EU digitális átalakulásához való hozzájárulás érdekében tervezett nemzeti intézkedéseket, intézkedéseket és finanszírozást.

2024. július 12.

Július 15-től ítélkezési szünet a bíróságokon és az Alkotmánybíróságon

2024. július 15. és augusztus 20. között ítélkezési szünetet tartanak a bíróságok. Az ítélkezési szünet időtartama alatt a bíróságok – főszabály szerint – nem tartanak tárgyalásokat. Az Alkotmánybíróságon július 22-től augusztus 30-ig tart az ítélkezési szünet. Az egyes kormányzati igazgatási szervek, hivatalok is tarthatnak igazgatási szünetet.