Az ET felszólította a litván parlamentet, hogy utasítsa el a határvédelmi törvény módosítását


Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa hétfői közleményében felszólította a litván parlamentet, hogy utasítsa el a határvédelmi törvény módosítási tervezetét, amely legalizálná a nemzetközi védelemre szoruló személyek visszatoloncolását.

A strasbourgi szervezet biztosa szerint ezt a jogalkotási folyamatot az emberi jogi normáknak kellene vezérelniük, és a határvédelmi törvénynek védelemorientált megközelítést kell alkalmaznia a migráció és a menekültügy területén. A módosító tervezetet tavaly novemberben jelentette be a litván belügyminisztérium, arra hivatkozva, hogy Fehéroroszország szándékosan illegális bevándorlókat juttat Litvániába a két ország közös határán keresztül. A litván belügyminisztérium többek között azt javasolta, a törvény tartalmazza annak lehetőségét, hogy ne engedjék be Litvánia területére az eljárást megsértő külföldieket állami szintű vészhelyzet idején.

Mijatovic felhívta a figyelmet: az élethez való jog védelmét és a kínzás, illetve az embertelen vagy megalázó bánásmód tilalmát még vészhelyzetek esetében is teljes mértékben tiszteletben kell tartani. Rámutatott, hogy aggasztó jelentések érkeznek Litvániából migránsok ellen elkövetett erőszakcselekményekkel és illegális visszatoloncolásukkal kapcsolatban. Véleménye szerint a litván határokon a belépési korlátozások megszüntetésére, az emberi jogi civilszervezetek munkavégzésének akadályoktól mentes engedélyezésére, valamint hatékony humanitárius segítségnyújtásra van szükség.

A biztos felszólította a litván hatóságokat, hogy tartsák tiszteletben az illegális visszatoloncolások és a kollektív kiutasítások tilalmát, és biztosítsák a menedékjoghoz való hatékony hozzáférést.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. június 1.

Eredményes évet zárt a Budapest Környéki Törvényszék tavaly

Eredményes évet zárt a Budapest Környéki Törvényszék (BKT) tavaly: 16 százalékkal csökkent a folyamatban lévő ügyek száma és 55 százalékkal a két éven túli ügyeké, miközben javult az ítélkezés megalapozottsága – mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöki kabinetjének vezetője csütörtökön Budapesten.