Az Igazságügy Európai napját ünnepelték az OBH-ban


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Meg kell tartanunk az erőt és az egységet, hogy szolgálatunkkal megtartsuk az emberek irántunk való bizalmát – hangsúlyozta Dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke ünnepi beszédében a Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napján. Az OBH elnöke szerint a XXI. századi bíróság küldetése az erős és egységes bírósági szervezet, amely Magyarország szuverenitásának az őre.

Handó Tünde hozzátette: az elmúlt években indított programok, mint például a nyitott bíróság, a bírósági közvetítés, a tanúgondozás, a digitális bíróság vagy a Fenntartható értékeink program éppen azt a célt szolgálja, hogy a bírósági szervezet helyt álljon a 21. század által támasztott kihívásokkal szemben.

Handó Tünde Forrás: birosag.hu

Bizalom, szakértelem, kényelmes eljárás: ezek a modern igazságszolgáltatás alapkövetelményei – kezdte köszöntőjét az Országos Bírósági Hivatal aulájában dr. Darák Péter, a Kúria elnöke. Ezt a napot 17 évvel ezelőtt azzal a szándékkal hívták életre, hogy ráirányítsa a polgárok figyelmét az igazságszolgáltatás működésére és az igazságszolgáltatáshoz fűződő jogaikra – tette hozzá.

Darák Péter hangsúlyozta: kiemelten fontos tudatosítani a jogi kultúra értékeit és az év minden napján tenni kell a jogtudatosság és az állampolgárok jogi ismereteinek gyarapítása érdekében.

Dr. Varga Judit igazságügyi miniszter ünnepi beszédében kiemelte: az Európa Tanács és az Európai Bizottság azért hozta létre a Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napját, hogy közelebb hozza a polgárokat az igazságszolgáltatáshoz. Varga Judit beszédében hangsúlyozta az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés és az igazságszolgáltatásba vetett bizalom erősítésének fontosságát.

Az igazságügyi miniszter méltatta a „Bírák vagyunk…” című kiadványt is. Úgy fogalmazott: a kötet a bírósági hivatás legfontosabb kérdéseire keresi a választ, átadja a nagy elődök tudását, a régi szavak pedig azt igazolják: a hajdani és a mai bírák a fontos kérdésekben a történelmi korokon átívelően is azonosan látják a világot.

Az ünnepi rendezvényen dr. Szabó Nikoletta, a Miskolci Törvényszék bírája előadásában dr. Pálinkás György életútját elevenítette fel, akit igazságszolgáltatás iránti mély elhivatottság, lelkiismeretesség és alaposság jellemzett, ítéleteire pedig mind a mai napig hivatkoznak a bírák.

Az eseményen felcsendült Verebi-Végh András bíró két zongoradarabja, a Hazám, hazám a Bánk bánból, de az ünnepség résztvevői több útravaló gondolatot is hallhattak a Bírák vagyunk című kiadványból. A nagy bíró elődök hitvallásaiból merítő kötetet az OBH elnöke adta át a törvényszékek és ítélőtáblák képviselői számára.

(birosag.hu)


Kapcsolódó cikkek

2019. szeptember 26.

Handó Tünde: energiahatékonyabban működnek a bíróságok

Az utóbbi években nagyon sokat tettek a bírósági épületek energiahatékony működéséért, ezért a bírósági szervezetek több elismerést is kaptak a Virtuális Erőmű Programban – mondta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke csütörtök reggel az M1 aktuális csatorna és a Kossuth rádió közös műsorában.
2019. július 8.

Handó: fontos a hagyományok ápolása

A hagyományok ápolása elődeink kötelességtudatára és felelősségérzetére emlékeztet – erről beszélt Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke egy bíróságtörténeti rendezvény megnyitóján Budapesten.