Az uniós tagállamok zöld utat adtak a brexit-megállapodásnak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mind a 27 uniós tagállam támogatja az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi kapcsolatokról, múlt csütörtökön létrejött megállapodást, és annak ideiglenes alkalmazását január 1-től.

A megállapodást az Európai Parlamentnek (EP) is jóvá kell hagynia, ami már csak az új évben lesz lehetséges. A brit törvényhozás pedig szerdán tervezi ratifikálni az egyezményt. Az unió képviselő-testülete viszont csak február végén fog dönteni.

Michael Gove brit kabinetminiszter arról beszélt, hogy a brit vállalkozások nagy része már felkészült a legrosszabbra, a vámügyek intézésére. Az ágazat megszervezte önmagát. Egy friss felmérés szerint négyszeresére nőtt azon cégek száma, amelyek képesek egyedül intézni a vámeljárásokat. Ezzel együtt fel kell készülni a zökkenőkre. „A kormány kész segíteni az üzleti élet szereplőinek a rögös úton” – mondta.

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én lépett ki az Európai Unióból. Távozásának napján december 31-ig tartó átmeneti időszak kezdődött, hogy legyen idő a megállapodásra a kétoldalú viszonyrendszer feltételeiről.

(hu.euronews.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Az Európai Tanács a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló új eljárásokról állapodott meg

A Tanács megállapodásra jutott , amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a bankok vagy a befektetési platformok számára Kettős adóztatás Jelenleg […]