Az uniós tagállamok zöld utat adtak a brexit-megállapodásnak

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2020. december 29.
Címkék: , , , , ,
Rovat:
Mind a 27 uniós tagállam támogatja az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi kapcsolatokról, múlt csütörtökön létrejött megállapodást, és annak ideiglenes alkalmazását január 1-től.


A megállapodást az Európai Parlamentnek (EP) is jóvá kell hagynia, ami már csak az új évben lesz lehetséges. A brit törvényhozás pedig szerdán tervezi ratifikálni az egyezményt. Az unió képviselő-testülete viszont csak február végén fog dönteni.

Michael Gove brit kabinetminiszter arról beszélt, hogy a brit vállalkozások nagy része már felkészült a legrosszabbra, a vámügyek intézésére. Az ágazat megszervezte önmagát. Egy friss felmérés szerint négyszeresére nőtt azon cégek száma, amelyek képesek egyedül intézni a vámeljárásokat. Ezzel együtt fel kell készülni a zökkenőkre. „A kormány kész segíteni az üzleti élet szereplőinek a rögös úton” – mondta.

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én lépett ki az Európai Unióból. Távozásának napján december 31-ig tartó átmeneti időszak kezdődött, hogy legyen idő a megállapodásra a kétoldalú viszonyrendszer feltételeiről.

(hu.euronews.com)Kapcsolódó cikkek:


Elítélték az anyát és kisgyermekét cserbenhagyó gázolót
2021. február 24.

Egy év letöltendő fogházbüntetésre ítélte jogerősen a Zalaegerszegi Törvényszék azt a nőt, aki 2018-ban autójával - benne két kiskorú gyermekével - a zebrán gázolt el Nagykanizsán egy anyát és négyéves fiát és a baleset helyszínéről segítségnyújtás nélkül távozott.

Meghosszabbították a távmunka könnyített szabályait
2021. február 23.

Az átmeneti rendelkezések a veszélyhelyzet meghosszabbításával összhangban alkalmazhatók újabb három hónapon át, így május 23-ig állapodhatnak meg a törvényi keretektől eltérően a távmunkáról a munkáltatók és a munkavállalók.