Az uniós tagállamok zöld utat adtak a brexit-megállapodásnak


Mind a 27 uniós tagállam támogatja az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi kapcsolatokról, múlt csütörtökön létrejött megállapodást, és annak ideiglenes alkalmazását január 1-től.


A megállapodást az Európai Parlamentnek (EP) is jóvá kell hagynia, ami már csak az új évben lesz lehetséges. A brit törvényhozás pedig szerdán tervezi ratifikálni az egyezményt. Az unió képviselő-testülete viszont csak február végén fog dönteni.

Michael Gove brit kabinetminiszter arról beszélt, hogy a brit vállalkozások nagy része már felkészült a legrosszabbra, a vámügyek intézésére. Az ágazat megszervezte önmagát. Egy friss felmérés szerint négyszeresére nőtt azon cégek száma, amelyek képesek egyedül intézni a vámeljárásokat. Ezzel együtt fel kell készülni a zökkenőkre. „A kormány kész segíteni az üzleti élet szereplőinek a rögös úton” – mondta.

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én lépett ki az Európai Unióból. Távozásának napján december 31-ig tartó átmeneti időszak kezdődött, hogy legyen idő a megállapodásra a kétoldalú viszonyrendszer feltételeiről.

(hu.euronews.com)
Kapcsolódó cikkek

2021. augusztus 4.

Hálapénzzel bukhatott le egy főnővér

Vesztegetés gyanúja miatt hallgatták ki a rendőrök egy budapesti kórház 45 éves főnővérét – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).