Évek óta bizonyítékok nélkül fogva tartják, a török alkotmánybíróság szerint minden rendben


A török alkotmánybíróság kedden úgy határozott, hogy Osman Kavala közismert török üzletember és emberi jogi aktivista fogvatartása nem sérti a személy szabadsághoz és biztonsághoz fűződő jogát – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Kavala több mint 1150 napja van börtönben. Először a 2013-as, Gezi parki tüntetések megszervezésével összefüggésben tartóztatták le, több mint három éve, 2017 november 1-jén. Egyebek mellett a kormány hatalmának megdöntésére tett kísérlettel vádolták meg. Ugyan a bíróság bizonyítékok hiányában 2020. február 18-án felmentette, az isztambuli főügyészség az ítélet ellenére még aznap elfogatóparancsot adott ki ellene, akkor a 2016. július 15-i katonai puccskísérlettel összefüggésben. Rendőrök vették őrizetbe, mihelyt kilépett Silivri hírhedt börtönének kapuján, majd másnap elrendelték újbóli letartóztatását.

A második per idén december 18-án kezdődött meg. Ezúttal az alkotmányos rend megdöntésének kísérletével, valamint politikai és katonai kémkedéssel vádolják. A vádirat szerint Kavala részt vett a 2016-os hatalomátvételi kísérlet előkészítésében. Kémkedés miatt 20 évig terjedő szabadságvesztést, az alkotmány megsértése miatt pedig súlyosbított életfogytiglani börtönbüntetést kért rá az ügyészség, ami elítéltként egy sor korlátozás révén nehezítené a sorsát.

Még 2019 decemberében az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) úgy határozott, hogy Törökországnak szabadon kell engednie Kavalát. Az EJEB úgy ítélte meg, hogy a török hatóságok bűncselekmény elkövetése bizonyítékainak hiánya ellenére vették őrizetbe az üzletembert.

Idén szeptemberben a strasbourgi székhelyű Európa Tanács Miniszteri Bizottsága szintén kijelentette, hogy tiszteletben tartva az EJEB-döntést, Törökországnak azonnal szabadon kell bocsátania a férfit.
A török üzletember korábban arra hivatkozva, hogy fogvatartása jogtalan, sértve ezzel a személy szabadsághoz és biztonsághoz fűződő jogát, a török alkotmánybírósághoz fordult.

A török vezetés a 2016-os összeesküvésért az 1999 óta az Egyesült Államokban élő, török származású Fethullah Gülen muzulmán hitszónok fegyveres terrorszervezetnek nyilvánított nemzetközi mozgalmát teszi felelőssé, amelynek feltételezett tagjaival és támogatóival szemben a hatóságok mindmáig fellépnek.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2020. október 27.

Brit kezdeményezés az üldözött török ügyvédekért

„Az őrizetbe vettek közül sokan kínzásoknak, magánzárkában zárásnak, valamint az egészségügyi ellátások és jogi segítség megtagadásának vannak kitéve. Néhányan meg is haltak a letartóztatásuk ideje alatt”- közölte a jogvédő szervezet.