Beérett a tízéves reform az EJEB ítéletek átültetésénél


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európa Tanács (ET) Miniszteri Bizottságának (Bizottság) jelentése szerint az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) ítéleteinek a tagállami jogba való átültetése érdekében bevezetett reformok sikerrel jártak.

Az Emberi Jogok Európai Egyezmények 46. cikke alapján a tagállamok kötelesek az EJEB által meghozott döntéseket a nemzeti jogba átültetni, amelyet a Bizottság felügyel a folyamatban lévő ügyek folyamatos felülvizsgálatával.

A 2010-ben kezdődött reformok következtében 2.073 ügyben megfogalmazott strukturális problémát sikerült megoldani az ET segítségével a tagállamokban végrehajtott alkotmányos, jogalkotási és egyéb jelentős területeket érintő változtatásokkal.

A jelentésből az is kiderül, hogy összesen 6.796 ügyet zárt le a Bizottság annak köszönhetően, hogy a tagállamok az EJEB ítéleteinek eleget téve kárpótolták és kártérítés fizettek a jogaikban megsértett kérelmezőknek.

Az eredményeket mutatja, hogy a jelenleg is folyamatban lévő 1.248 ügy 2010 óta a legkevesebb, illetve a teljes ügyszám is a 2006 óta számított értékhez képest a legalacsonyabb.

A Bizottság tavaly rekord számú, 2.705 ügyet zárt le, amelyből a legtöbb Oroszországot, Törökországot és Ukrajnát érintette. Az ügyekből tavaly 289 volt olyan, amely új, strukturális problémát vetett fel. Az év végére 6.151 folyamatban lévő ügy volt még a Bizottság előtt.

A jelentésben a Bizottság országonként vizsgálta az új, a lezárt és a folyamatban lévő ügyeket, illetve az igazságos elégtételt.

Az ET főtitkára szerint: „Az EJEB döntései számos területen változtatták meg az emberek életét a kontinensen, de vajmi keveset érnek, ha azokat nem ültetik át a tagállami jogba. A jelentés is azt mutatja, hogy jó irányba haladunk, de még sok feladat áll előttünk.”

Az Emberi Jogok Európai Egyezménye alapján kialakított rendszer az ET legnagyobb eredménye a 70 év alatt – nyilatkozta a Bizottság elnöke.

Ugyanakkor továbbra is az ET előtt áll a feladat, hogy rászorítsa a tagállamokat az EJEB által hozott döntések végrehajtására és tagállami jogba való átültetésére.

(coe.int)


Kapcsolódó cikkek

2023. június 1.

Eredményes évet zárt a Budapest Környéki Törvényszék tavaly

Eredményes évet zárt a Budapest Környéki Törvényszék (BKT) tavaly: 16 százalékkal csökkent a folyamatban lévő ügyek száma és 55 százalékkal a két éven túli ügyeké, miközben javult az ítélkezés megalapozottsága – mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöki kabinetjének vezetője csütörtökön Budapesten.