Bírósági e-ügyintézési szolgáltatások


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az elektronikus ügyintézési szolgáltatások köre 2020. január 1-jétől tovább bővült. Az új Ügyfél Iratbetekintő Rendszer (a továbbiakban: ÜIR) ugyanis lehetővé teszi, hogy a 2020.január 1. után elsőfokon indult ügyek e-aktáját, azaz az ügy alapadatait, illetve az ügyben keletkezett iratokat az ügyfelek online, akár otthonról, ingyenesen, a nap 0-24 órájában megtekinthessék.

Ennek előfeltétele többek között Ügyfélkapu regisztráció és e-személyigazolvány, továbbá a felhasználói feltételek elfogadása és a benyújtott online betekintési kérelem bíróság általi jóváhagyása.

Ez a rendszer azonban csak egy a bíróságok e-ügyintézési szolgáltatása közül, IDE kattintva az ügyfél iratbetekintő rendszer használatának részletein túl olyan további elektronikai megoldásokról tudakozódhat, mint például a Bírósági Fizetési Portál, az Bírósági Elektronikus Tájékoztatási és Figyelmeztető Rendszer vagy az eljárás időtartam kalkulátor.
E tartalmak a birosag.hu honlap kezdőlapjáról is egy kattintással elérhetőek az alábbi felületen.

Az ÜIR rendszer nem azonos a Bírósági Elektronikus Tájékoztatási és Figyelmeztető Rendszerrel, mely utóbbi a peres felek és képviselőjük részére – előzetes kérelmükre, külön regisztrációt követően – az ügyek egyes lajstromadatairól ad tájékoztatást, illetve küld sms vagy e-mail értesítést a legfontosabb eljárási cselekeményekről.

(birosag.hu)


Kapcsolódó cikkek

2024. május 24.

Munkaviszonnyá változik az ételfutárok munkája?

Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. Ez egy nagy fejlemény az európai uniós jogalkotásban, melyet dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője segítségével vizsgálunk meg.

2024. május 24.

Az Európai Tanács a kettős adóztatás alóli mentességre irányuló új eljárásokról állapodott meg

A Tanács megállapodásra jutott , amelyek hozzá fognak járulni a határokon átnyúló befektetések fellendítéséhez és az adóvisszaélések elleni küzdelemhez. Az úgynevezett FASTER-kezdeményezés célja, hogy a forrásadó-eljárásokat biztonságosabbá és hatékonyabbá tegye az EU-ban a határokon átnyúlóan működő befektetők, a nemzeti adóhatóságok és a pénzügyi közvetítők, például a bankok vagy a befektetési platformok számára Kettős adóztatás Jelenleg […]