Bírósági e-ügyintézési szolgáltatások


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az elektronikus ügyintézési szolgáltatások köre 2020. január 1-jétől tovább bővült. Az új Ügyfél Iratbetekintő Rendszer (a továbbiakban: ÜIR) ugyanis lehetővé teszi, hogy a 2020.január 1. után elsőfokon indult ügyek e-aktáját, azaz az ügy alapadatait, illetve az ügyben keletkezett iratokat az ügyfelek online, akár otthonról, ingyenesen, a nap 0-24 órájában megtekinthessék.

Ennek előfeltétele többek között Ügyfélkapu regisztráció és e-személyigazolvány, továbbá a felhasználói feltételek elfogadása és a benyújtott online betekintési kérelem bíróság általi jóváhagyása.

Ez a rendszer azonban csak egy a bíróságok e-ügyintézési szolgáltatása közül, IDE kattintva az ügyfél iratbetekintő rendszer használatának részletein túl olyan további elektronikai megoldásokról tudakozódhat, mint például a Bírósági Fizetési Portál, az Bírósági Elektronikus Tájékoztatási és Figyelmeztető Rendszer vagy az eljárás időtartam kalkulátor.
E tartalmak a birosag.hu honlap kezdőlapjáról is egy kattintással elérhetőek az alábbi felületen.

Az ÜIR rendszer nem azonos a Bírósági Elektronikus Tájékoztatási és Figyelmeztető Rendszerrel, mely utóbbi a peres felek és képviselőjük részére – előzetes kérelmükre, külön regisztrációt követően – az ügyek egyes lajstromadatairól ad tájékoztatást, illetve küld sms vagy e-mail értesítést a legfontosabb eljárási cselekeményekről.

(birosag.hu)


Kapcsolódó cikkek

2022. május 25.

58 millió forintot kell visszafizetnie a CIB Banknak

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 10 millió forint fogyasztóvédelmi bírság kiszabása mellett arra kötelezte a CIB Bankot, hogy csaknem 58 millió forint jogtalanul felszámított díjat fizessen vissza.

2022. május 25.

Coface: Romlott a régió fizetésképtelenségi helyzete

A 2020-as csökkenés után, 2021-ben emelkedett a vállalati fizetésképtelenségek száma Közép- és Kelet-Európában (KKE), a legtöbb országban csaknem elérve a járvány előtti szintet – derül ki a Coface hitelbiztosító legújabb elemzéséből.