Bírságot rótt a Hír FM-re a Médiatanács


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jogsértőnek ítélte a Hír FM betelefonálós műsorát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A testület két streamingszolgáltató műsorkínálatát is vizsgálta, az eredményekkel pedig a társhatóságokhoz fordult.

Az NMHH kommunikációs igazgatósága azt közölte csütörtökön, hogy a Médiatanács lakossági bejelentés alapján indított eljárást a Hír FM (korábban: Karc FM) rádió Paláver című műsorának február 25-én sugárzott epizódjában elhangzott kijelentések miatt.

A hatósági eljárás során a testület megállapította: a műsorvezető és a betelefonálók kijelentései is alkalmasak voltak arra, hogy a homoszexuálisokkal kapcsolatban kialakult sztereotípiákat felerősítsék, a velük szemben meglévő ellenérzést táplálják, ezért a műsorszámmal a médiaszolgáltató megsértette a kirekesztésre alkalmas médiatartalom közzétételét tiltó törvényi rendelkezést.

A Médiatanács ezért 200 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte a Hír FM szolgáltatóját, valamint a jogsértés tényéről szóló közleményt fel kell olvasni a Hír FM adásában és a televízió honlapjának nyitóoldalán is közzé kell tennie azt.

Úgy folytatták, hogy négy bejelentés is kifogásolta a holland joghatóság alá tartozó Netflix streamingszolgáltatón (hivatalos megnevezéssel: lekérhető audiovizuális médiaszolgáltatáson) keresztül elérhető Nimona című animációs film egyes jeleneteit.

A 2023-ban készült animációs alkotást a médiaszolgáltató „10+”, azaz 10 éven aluliaknak nem ajánlott minősítéssel látta el. A hatósági ellenőrzés alapján a mesefilmekhez képest szokatlan elemeket bemutató műsorszám a magyar szabályozás szerint a Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott korhatári kategóriába tartozónak minősül.

További aggályokat vet fel az NMHH közleménye szerint, hogy bár a hatályos szabályozás szerint a streamingszolgáltatóknak a műsorkínálatot tartalmazó felületükön jól láható módon fel kell tüntetniük a korhatári minősítést, a Netflix felhasználói felületén ez nem teljesült.

A Médiatanács a felmerült jogsértésekről értesíti a holland társhatóságot, és kéri a szükséges intézkedések megtételét – tették hozzá. A Médiatanács ellenőrizte az Amazon Prime Video streamingszolgáltatónál elérhető filmeket is: A bűn éjszakája, A boszorkány, a Jason Bourne, az Assassin’s Creed, a Széttörve és A megtisztulás éjszakája: Anarchia című filmek kapcsán a vizsgálat kiderítette, hogy a szolgáltató által alkalmazott korhatár-besorolások nem felelnek meg a magyar szabályoknak.

A boszorkány és A megtisztulás éjszakája: Anarchia című filmek „16+” megjelöléssel elérhetőek, de ezeket a hazai szabályozás szerint Tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott minősítéssel kell ellátni, míg A bűn éjszakája, a Jason Bourne, az Assassin’s Creed és Széttörve című alkotások „13+” besorolással szerepelnek, míg e műsorszámok magyarországi minősítése a Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott.

Az Amazon Prime Video szolgáltatója Németországban bejegyzett társaság, így a felmerült jogsértésekről a Médiatanács értesíti a joghatósággal rendelkező német társhatóságot és kéri a szükséges intézkedések megtételét.

Ahogyan arról májusban hírt adtak, a testület a Viasat 6 április 9-én 21 órai kezdettel sugárzott, Elhajlási engedély című műsorszám kapcsán is kérte a holland médiahatóság intézkedését. A társhatóság megállapította, hogy a film Hat éven aluliaknak nem ajánlott korhatári besorolása valóban nem volt megfelelő, azt Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlottként kellett volna megjeleníteni.

Ugyancsak a Médiatanács vizsgálatával megegyező eredményre jutott a holland társhatóság a Nick Toons csatornán vetített Lármás család című sorozat három epizódja kapcsán is, amelyről júniusban tájékoztatta a társhatóságot a Médiatanács.

Az említett részek korhatári jelzés nélkül kerültek adásba. A holland hatóság megerősítette a magyar álláspontot, miszerint a műsorszámok félelemkeltő jeleneteket tartalmaznak, ezért a Hat éven aluliak számára nem ajánlott jelzést fel kellett volna tüntetnie a szolgáltatónak – áll a közleményben.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 19.

Magyarország tovább erősítette pozícióját az uniós igazságügyi eredménytáblán

Az Európai Bizottság közzétette az Európai Igazságügyi Eredménytábla 2024 című kiadványát. Az összefoglaló az Európai Unió jogállamisági eszköztárának részeként éves áttekintést nyújt az igazságszolgáltatási rendszerek hatékonyságára, minőségére és függetlenségére vonatkozó mutatókról. Célja, hogy objektív, megbízható és összehasonlítható adatokkal segítse a tagállamokat nemzeti igazságügyi rendszereik hatékonyságának javításában. Jelentőségét növeli, hogy az uniós igazságügyi eredménytábla az éves jogállamisági jelentés egyik információforrása.

2024. július 19.

MOKK: gyakran kérnek egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot a bérbeadók

A felvételi ponthatárok kihirdetésével ismét kezdetét veszi a lakáskeresési roham az egyetemi városokban. A bérbeadók jellemzően két- vagy háromhavi kaucióval biztosítják be magukat arra az esetre, ha a bérlőnek tartozása keletkezik vagy kárt tesz az ingatlanban. Ugyanakkor probléma esetén az számít leginkább, hogy készült-e közjegyzői okirat, amely nélkül csak hosszú és költséges pereskedéssel tudják a bérbeadók az igényünket érvényesíteni – hívta fel a figyelmet pénteken kiadott ismeretterjesztő írásában a  Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK).

2024. július 19.

Az OBH megkezdi az IFORM -ra való átállást

Az OBH elkészítette és 2024. július 16. napjától fokozatosan, ügyszakonként eltérő időpontokban teszi elérhetővé az ügyfelek számára a beadványok benyújtására szolgáló iFORM űrlapokat.