Budapestért díjat kapott az Utcajogász Egyesület


Az egyesület munkatársai 2023. november 17-én ünnepélyes keretek között vették át a kitüntetést a Magyar Tudományos Akadémia épületében.

Az Utcajogász Egyesület sok különböző területen tevékenykedő jogászból áll: vannak közöttünk ügyvédek, jogtanácsosok, ügyvédjelöltek, doktoranduszok és joghallgatók is. A szervezet tizenhárom éve segíti jogi tanácsadással, és időnként jogi képviselettel is a hajléktalanságban és lakhatási szegénységben élő embereket. Az önkéntes jogászok munkájukat elsősorban Budapesten végzik, minden pénteken háromtól öt óráig a Blaha Lujza téren tartanak ügyfélfogadást. Ügyfeleik végrehajtási, lakhatási, szabálysértési, a szociális ellátórendszerrel és lakcímmel kapcsolatos ügyekkel fordulhatnak hozzájuk.

Az elmúlt tizenhárom évben a szervezet folyamatosan fejlődött és növekedett, és ezzel párhuzamosan munkája is egyre több figyelmet kapott. Részben valószínűleg ennek is a következménye, hogy a pénteki ügyfélfogadásra egyre nagyobb számban érkeznek az ügyfelek. Az egyesület önkéntes jogászai pedig igyekeznek minden hozzájuk fordulónak segíteni, mert véleményük szerint a jogi segítségnyújtás mindenkit megillet, azt is, aki szűkös anyagi lehetőségei miatt nem tudja azt megfizetni. Célkitűzésük szerint olyan társadalomért küzdenek jogi eszközökkel, amelyben érvényesül a szociális biztonsághoz való jog, mindenkinek esélye van a méltó lakhatásra és senkit nem lehet csak azért hátrányosan megkülönböztetni vagy büntetni, mert hajléktalan vagy szegény.

Az Utcajogász Egyesület más eszközökkel is tesz azért, hogy Budapest egy jobb hely legyen. Rendszeresen fellép a jogrendszer igazságtalanságaival szemben: Alkotmánybírósághoz fordul, panaszt nyújt be az alapvető jogok biztosánál, közérdekű bejelentést tesz a kormányhivatalnál, kérelmet intéz a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz. Monitorozza az ügyfeleinek életét befolyásoló törvényeket és az önkormányzatok lakhatási és szociális jogi rendeleteit (jelenleg például a VI., a VIII. és a IX. kerülettel együttműködve véleményezi e kerületek szociális rendeleteit a Fővárosi Szolidaritási Alap támogatásával), törvénymódosítási javaslatokat, szakmai háttéranyagokat dolgoz ki és szakmai anyagokat véleményez.

A Budapestért díjat a szervezet tagjai fontos állomásnak tartják az Utcajogász történetében, hiszen ez annak elismerése, hogy munkájuk számottevő mind a budapestiek, mind pedig a Főváros vezetése számára. Munkájukat azonban elsősorban azok miatt folytatják ugyanakkora erőbedobással, mint eddig, akiknek szükségük van, és a jövőben is szükségük lesz rá.

Forrás: Utcajogász Egyesület


Kapcsolódó cikkek

2023. december 8.

Már több Sztárbox-epizód miatt indult médiahatósági eljárás

Az RTL-en november 19-én sugárzott Sztárbox bizonyos erőszakos, félelemkeltő jelenetei miatt eljárást indít a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A testület bírságot rótt ki a Petőfi rádió médiaszolgáltatójára, egyúttal döntött a rádiós médiaszolgáltatási díjak mérsékléséről – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága pénteken.