Egy év tíz hónap fogház netes csalásért


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Tatabányai Járásbíróság jogerős büntetővégzésben 1 év 10 hónap, végrehajtásában három év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetéssel sújtotta azt a miskolci nőt, aki huszonkilenc ember pénzét csalta ki internetes vásárlás ígéretével. 

A bíróság megállapította, hogy a vádlott a 2018 szeptembere és 2019 márciusa közötti időszakban a facebook internetes felületen különböző műszaki cikkeket hirdetett eladásra. A vádlott a hirdetésekre jelentkező, a termékeket megvásárolni szándékozó sértetteknek azt ígérte, hogy azokat a vételár teljesítését követően részükre eljuttatja.

A sértettek a kért összegeket a vádlott által megadott, a vádlott gyermeke nevén lévő bankszámlaszámra átutalták, illetve befizették. A számlához tartozó bankkártya a vádlott birtokában volt, aki a sértettek által átutalt összegeket készpénzben felvette.

A meghirdetett termékek megküldésére azonban a vádlottnak sem reális lehetősége, sem szándéka nem volt, a megvásárlásra felkínált termékekkel nem rendelkezett, őt a hirdetések feladására jogtalan haszonszerzési célzat vezette, célja a tévedésbe ejtett sértettek által átutalt pénzösszegek megszerzése volt.

Az elkövető huszonkilenc, az ország számos településén élő, köztük egy oroszlányi sértettnek okozott kárt. Az összes okozott kár 492 800 forint volt, ebből hat sértett kára megtérült úgy, hogy az elkövető gyermeke visszautalta a sértetteknek a befizetett összeget.

A bíróság megállapította, hogy a vádlott bűnös 29 rendbeli csalás vétségében, ezért az elkövetőt a fogházbüntetés kiszabása mellett vagyonelkobzással sújtotta, kötelezte a sértettek kárának megtérítésére, és elrendelte a pártfogó felügyeletét is.

(birosag.hu)


Kapcsolódó cikkek