Elektronikus kapcsolattartás a végrehajtókkal

Megérkezett a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar türelemmel várt válasza az elektronikus kapcsolattartás tárgyában.


A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elektronikus kapcsolattartásra vonatokozó válasza szerint az ügyfél az elektronikus ügyintézését biztosító szerv részére intézett nyilatkozatait választása függvényében egységes ügyintézési felületen, vagyis hivatali kapun, vagy országosan egységes számítástechnikai rendszeren keresztül (továbbiakban: VIEKR), mint alternatív kapcsolattartási módon teheti meg.

A rendszerhez való csatlakozás önkéntes, a kézbesítési rendszerhez való hozzáférés regisztrációhoz kötött. Az ügyfelet az E-ügyintézési törvény 10. §-a alapján megilleti a választás lehetősége. Az önálló bírósági végrehajtók az E-ügyintézési törvény 25. § (1) bekezdése értelmében hivatali kaput kötelesek fenntartani, a 451/2016. (XII. 19.) Korm. rendelet 68. §-a alapján kötelesek biztosítani az e-Papír szolgáltatás útján előterjesztett beadványok befogadását.

A VIEKR, mint elektronikus kapcsolattartási csatorna díjtalanul vehető igénybe, használatához azonban minden esetben szükséges kommunikációs modul igénybevétele, amely összekapcsolja a felhasználó saját informatikai rendszerét a VIEKR szerverrel, ezzel biztosítva az üzenetek küldését és megjelenését. A VIEKR rendszerhez csatlakozni nem kívánó személyek hivatali kapun keresztül vehetik igénybe az e-Papír szolgáltatást, amely díjmentes, hitelesített ügyintézési felület

(Budapesti Ügyvédi Kamara 635. számú hírlevele)Kapcsolódó cikkek:


Új szerzői jogi szabályok lépnek hatályba
2021. május 7.

Június 1-jével az új szabályzás több ponton is megkönnyíti a tartalmak hozzáférését és felhasználását, valamint megerősíti a szerzők és a jogosultak helyzetét.

Minden vádlottat felmentettek az Astra biztosító ügyében Romániában
2021. május 6.

A korábban Magyarországon is jelen lévő Astra biztosító csődbe juttatásáért indított perben felmentettek jogerősen valamennyi vádlottat; a fő vádlott, Dan Adamescu üzletember, az Astra felügyeleti bizottságának elnöke ellen már korábban beszüntették az eljárást az üzletember halála után.