Elrendelték a járókelőkre támadó letartóztatását


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Budai Központi Kerületi Bíróság 2019. október 6-án egy hónapra elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, akit azzal gyanúsítanak, hogy 2019 júniusában és augusztusában a budapesti Széll Kálmán téren járókelőkre támadt – közölte a Jogászvilággal a Fővárosi Törvényszék.

A megalapozott gyanú szerint a terhelt 2019 júniusában a Széll Kálmán téren előbb a közlekedési társaság ellenőreibe, majd járókelőkbe kötött bele, akik közül egy nővel kiabált, a nő segítségére siető másik járókelőt pedig ordibálások közepette egy alkalommal arcon ütötte. Egy másik
alkalommal, 2019 augusztusában ismételten járókelőkbe kötött bele a Széll Kálmán téren. Előzmények nélkül arcon köpött egy nőt, szidalmazta és lökdöste, majd lesodorta a nő napszemüvegét és rálépett arra.

A gyanúsított mindkét erőszakos cselekménye alkalmas volt arra, hogy az azt észlelő járókelőkben megbotránkozást és riadalmat keltsen.

Tekintettel arra, hogy a gyanúsított bejelentett lakó- és tartózkodási hellyel nem rendelkezik, továbbá figyelemmel a terhére rótt cselekmények jellegére és a kiszabható büntetés mértékére, megalapozottan feltehető, hogy jelenléte a büntetőeljárás során kizárólag letartóztatással
biztosítható.

A gyanúsított több alkalommal volt büntetve garázdaság és zaklatás vétsége miatt. A 2019 júniusában elkövetett cselekmény után a rendőrség kihallgatta a terheltet, aki a gyanú szerint ezt követően – 2019 augusztusában – újabb szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekményt követett el. Mindezek alapján a végzés szerint a gyanúsított esetében fennáll a bűnismétlés veszélye is.

A gyanúsított tisztázatlan egzisztenciális körülményeire, előéletére és életmódjára tekintettel a bíróság úgy ítélte meg, hogy a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok a terhelt esetében kizárólag a letartóztatással biztosíthatók. A végzés nem végleges


Kapcsolódó cikkek