Fellépne az USA a nagy techcégek ellen


A Fehér Ház egy monopóliumellenes végrehajtási rendeleten dolgozik, amely arra kötelezné a kormányzati ügynökségeket, hogy mérlegeljék a döntéseik versenyjogi következményeit állítja az ügyre rálátó két forrás.


Az amerikai kormány a vállalati monopóliumokkal szemben minden szektorban fel kíván lépni az a banki tevékenységektől egészen a légitársaságokig – mondta az egyik forrás.

A kormányzati tervek igazodnak a Képviselőház törvényhozóinak monopóliumellenes jogalkotási kezdeményezéséhez, amelyek célja a nagy techcégek – köztük a Facebook a Google, az Amazon és az Apple befolyásának korlátozása, illetve a vállalati konszolidáció megakadályozása.

Nem világos, hogy egy ilyen intézkedés miként segíti elő a Képviselőház által tett erőfeszítéseket, annak érdekében, hogy visszaszorítsák a nagy techcégek hatalmát, amelyek sokszor szabályozatlanul, évek óta profitálnak a helyzetből.

Az egyik forrás a rendeletet “jól kidolgozottnak” minősítette, és azt mondta, hogy a Fehér Ház gazdasági tanácsadóinak 2016-os jelentésére épít. A források szerint az Obama adminisztráció egykori tisztviselői alkották meg a rendelet tervezetét, akik most Joe Biden hivatalában dolgoznak. Egyelőre még nem született döntés arról, hogy mikor teszik közzé a rendeletet.

Emilie Simons, a Fehér Ház szóvivője nem kommentálta a részleteket, de elmondta, hogy az elnök kampánya során világossá tette, hogy elkötelezett az amerikai gazdaságban a verseny fokozása mellett, többek között a versenytilalmi megállapodások tilalma és a farmerek visszaélésekkel szembeni védelme által. “Jelenleg nincs végleges döntés semmilyen intézkedésről” – mondta a szóvivő.

Barack Obama volt elnök kormánya 2016-ban adott ki egy hasonló rendeletet, amely a végrehajtó hatalom ügynökségeit ösztönözte a verseny előmozdítására, de nem sikerült neki érvényt szerezni.

A Biden-rendelet részleteket tartalmaz arról, hogy az egyes kormányzati ügynökségeknek miként kell vizsgálniuk az gazdasági szereplőket és az iparági versenyt – tette hozzá az egyik forrás.

A Fehér Ház nemrég nevezte ki a monopóliumellenes reform szószólóit kulcsfontosságú pozíciókra. A hónap elején Biden Lina Khant, a Big Tech kiemelkedő kritikusát nevezte ki a Federal Trade Comission (versenyjogi és fogyasztóvédelmi hatóság) elnökének.

Ezt követően Tim Wu-t, a Google, a Facebook és az Amazon hangos kritikusát nevezték ki az elnök versenypolitikával foglalkozó különleges asszisztensévé. Biden, a demokraták közül még nem nevezett ki senkit az Igazságügyi Minisztérium versenyjogi részlegének vezetőjévé, de vélhetően Jon Sallet és Jonathan Kanter kinevezése között vacillál, akik mindketten részt vesznek a Google elleni eljárásokban.

A demokraták azon törekvése, hogy a nagy techcégek monopóliumát megtörjék, nem új keletű. A ház monopóliumellenes albizottsága tavaly 16 hónapos vizsgálat után jelentést tett közzé a technológiai iparról, amelyben kijelentette, hogy az Amazon, az Apple, a Facebook és a Google különféle monopolisztikus magatartásokat tanúsított.

A nagy techcégekkel szemben a világ minden táján eljárásokat indítanak, vegyük például az Európai Unió monopóliumellenes vizsgálatát, valamint Ausztrália és India is új jogszabályokat hozott a techcégek befolyásának visszafogására. A vállalatok tagadják, hogy üzleti gyakorlatuk ártana a versenynek és a fogyasztóknak.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2021. november 30.

Szigorítottak az állatvédelmi szabályokon

Súlyosabban büntetik a jövőben az állatok megmérgezését, szigorúbban lépnek fel a szaporítók ellen, és az állatviadalokon való részvétel is bűncselekménynek számít.

2021. november 30.

Hibrid munkavégzés: mikor kell szerződést módosítani?

Megállapodás hiányában, az eredeti munkaszerződésben meghatározott munkaidő érvényes a munkavégzés helyétől függetlenül, de hibrid munkavégzés során nem szabad megfeledkezni a munkaszerződés módosításáról sem – mutat rá az act Bán és Karika Ügyvédi Társulás szakértője.