Fellépne az USA a nagy techcégek ellen


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Fehér Ház egy monopóliumellenes végrehajtási rendeleten dolgozik, amely arra kötelezné a kormányzati ügynökségeket, hogy mérlegeljék a döntéseik versenyjogi következményeit állítja az ügyre rálátó két forrás.

Az amerikai kormány a vállalati monopóliumokkal szemben minden szektorban fel kíván lépni az a banki tevékenységektől egészen a légitársaságokig – mondta az egyik forrás.

A kormányzati tervek igazodnak a Képviselőház törvényhozóinak monopóliumellenes jogalkotási kezdeményezéséhez, amelyek célja a nagy techcégek – köztük a Facebook a Google, az Amazon és az Apple befolyásának korlátozása, illetve a vállalati konszolidáció megakadályozása.

Nem világos, hogy egy ilyen intézkedés miként segíti elő a Képviselőház által tett erőfeszítéseket, annak érdekében, hogy visszaszorítsák a nagy techcégek hatalmát, amelyek sokszor szabályozatlanul, évek óta profitálnak a helyzetből.

Az egyik forrás a rendeletet „jól kidolgozottnak” minősítette, és azt mondta, hogy a Fehér Ház gazdasági tanácsadóinak 2016-os jelentésére épít. A források szerint az Obama adminisztráció egykori tisztviselői alkották meg a rendelet tervezetét, akik most Joe Biden hivatalában dolgoznak. Egyelőre még nem született döntés arról, hogy mikor teszik közzé a rendeletet.

fogyasztóvédelem

Emilie Simons, a Fehér Ház szóvivője nem kommentálta a részleteket, de elmondta, hogy az elnök kampánya során világossá tette, hogy elkötelezett az amerikai gazdaságban a verseny fokozása mellett, többek között a versenytilalmi megállapodások tilalma és a farmerek visszaélésekkel szembeni védelme által. „Jelenleg nincs végleges döntés semmilyen intézkedésről” – mondta a szóvivő.

Barack Obama volt elnök kormánya 2016-ban adott ki egy hasonló rendeletet, amely a végrehajtó hatalom ügynökségeit ösztönözte a verseny előmozdítására, de nem sikerült neki érvényt szerezni.

A Biden-rendelet részleteket tartalmaz arról, hogy az egyes kormányzati ügynökségeknek miként kell vizsgálniuk az gazdasági szereplőket és az iparági versenyt – tette hozzá az egyik forrás.

A Fehér Ház nemrég nevezte ki a monopóliumellenes reform szószólóit kulcsfontosságú pozíciókra. A hónap elején Biden Lina Khant, a Big Tech kiemelkedő kritikusát nevezte ki a Federal Trade Comission (versenyjogi és fogyasztóvédelmi hatóság) elnökének.

Ezt követően Tim Wu-t, a Google, a Facebook és az Amazon hangos kritikusát nevezték ki az elnök versenypolitikával foglalkozó különleges asszisztensévé. Biden, a demokraták közül még nem nevezett ki senkit az Igazságügyi Minisztérium versenyjogi részlegének vezetőjévé, de vélhetően Jon Sallet és Jonathan Kanter kinevezése között vacillál, akik mindketten részt vesznek a Google elleni eljárásokban.

A demokraták azon törekvése, hogy a nagy techcégek monopóliumát megtörjék, nem új keletű. A ház monopóliumellenes albizottsága tavaly 16 hónapos vizsgálat után jelentést tett közzé a technológiai iparról, amelyben kijelentette, hogy az Amazon, az Apple, a Facebook és a Google különféle monopolisztikus magatartásokat tanúsított.

A nagy techcégekkel szemben a világ minden táján eljárásokat indítanak, vegyük például az Európai Unió monopóliumellenes vizsgálatát, valamint Ausztrália és India is új jogszabályokat hozott a techcégek befolyásának visszafogására. A vállalatok tagadják, hogy üzleti gyakorlatuk ártana a versenynek és a fogyasztóknak.

(reuters.com)
Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Az Európai Bizottság jelentése a Digitális évtized szakpolitikai program időarányos teljesítéséről

A Bizottság a mai napon közzétette a digitális évtized helyzetéről szóló második jelentést, amely átfogó áttekintést nyújt a Digitális évtized szakpolitikai program által 2030-ra kitűzött digitális célkitűzések és célok elérése terén elért eredményekről. A jelentést idén első alkalommal kíséri a tagállamok által benyújtott, a digitális évtizedre vonatkozó nemzeti stratégiai ütemtervek elemzése, amely részletezi az EU digitális átalakulásához való hozzájárulás érdekében tervezett nemzeti intézkedéseket, intézkedéseket és finanszírozást.

2024. július 12.

Július 15-től ítélkezési szünet a bíróságokon és az Alkotmánybíróságon

2024. július 15. és augusztus 20. között ítélkezési szünetet tartanak a bíróságok. Az ítélkezési szünet időtartama alatt a bíróságok – főszabály szerint – nem tartanak tárgyalásokat. Az Alkotmánybíróságon július 22-től augusztus 30-ig tart az ítélkezési szünet. Az egyes kormányzati igazgatási szervek, hivatalok is tarthatnak igazgatási szünetet.