Háborús bűnök miatt emeltek vádat egykori boszniai szerb katonák ellen


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kilenc, egykori boszniai szerb katona ellen emeltek vádat háborús bűnök miatt Boszniában szerdán – közölte a háborús bűnökkel foglalkozó boszniai ügyészség.

A férfiak a vád szerint körülbelül száz bosnyák civil – köztük nők és gyerekek – meggyilkolásában bűnösek. A gyilkosságokat az 1992-1995-ös boszniai háború idején követték el a dél-boszniai Nevesinje térségében. Az áldozatok között csecsemők, nők és idős emberek is voltak – derült ki egy tömegsír feltárását követően, amelyben 49 ember maradványait találták meg, és további 47 ember nyomait kutatják a szakértők. Az ügyészség közleménye szerint legalább hét teljes családot irtottak ki az elkövetők 1992 nyarán.
Az egykori szerb katonákat két héttel ezelőtt, 29 évvel a bűncselekmények elkövetése után fogták el.

A boszniai háborúban mintegy százezren vesztették életüket, és több mint egymillió embernek kellett elhagynia otthonát.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2020. október 1.

Bíróság elé állnak a koszovói háborús bűnösök

A Hágai Törvényszék különleges tanácsa megkezdte a tárgyalásokat a koszovói volt szeparatista harcosok által elkövetett háborús bűncselekmények ügyében. A bírósági eljárás több mint két évtizeddel a Szerbiától való függetlenségért folytatott háborút követően és kilenc évvel azután indult meg, hogy először neveztek ki egy ügyészt a feltételezett háborús bűncselekmények kivizsgálására.