Bíróság elé állnak a koszovói háborús bűnösök


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Hágai Törvényszék különleges tanácsa megkezdte a tárgyalásokat a koszovói volt szeparatista harcosok által elkövetett háborús bűncselekmények ügyében. A bírósági eljárás több mint két évtizeddel a Szerbiától való függetlenségért folytatott háborút követően és kilenc évvel azután indult meg, hogy először neveztek ki egy ügyészt a feltételezett háborús bűncselekmények kivizsgálására.

A múlt héten a koszovói kamra elrendelte a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (KLA) három volt tagjának letartóztatását, akiket az uniós rendőrök vettek őrizetbe, majd Hollandiába szállították őket. Kettőjüket már bíróság elé állították, egy speciálisan felépített átlátszó falakkal felszerelt tárgyalóteremben, a koronavírus elleni védekezés érdekében.

A régóta halogatott bírósági eljárás megindulásának mélyreható következményei lehetnek Koszovóra és annak Szerbiával fennálló feszült kapcsolataira. Júniusban Koszovó elnökét, Hashim Thaçit háborús és emberiség elleni bűncselekményekkel vádolta a különleges ügyész. A vádakról még a bíróságnak döntenie kell. Thaçit júliusban hivatalosan is kihallgatták, akkor ártatlanságát hangsúlyozta.

A vádak miatt nem tudott részt venni a szerb miniszterelnökkel, Aleksandar Vučićval a gazdasági helyreállítási megállapodás aláírási ceremóniáján. A megállapodást végül szeptember 4-én írta alá Koszovó miniszterelnöke, Avdullah Hoti, de továbbra is jelentős feszültségek vannak Szerbia és Koszovó között, illetve Szerbia, Oroszország és Kína továbbra sem ismeri el Koszovó függetlenségét.

Nasim Haradinaj, a KLA veteránszövetségének helyettes vezetője kedden jelent meg a bíróság előtt, ahol az igazságszolgáltatás akadályozása és a tanúk megfélemlítése miatt kell felenie. Haradinaj azt mondta Nicolas Guillou elnöklő bírónak, hogy nem ismeri el a bíróság joghatóságát.

„Nem ismerem el a kamrát, nem ismerem el a munkáját” – mondta. „Megsértették minden emberi jogomat, köztük a véleménynyilvánításhoz való jogot, és még ha 500.000 éves szabadságvesztésre ítélnek, akkor sem fogom megváltoztatni a véleményem.”

Hétfőn egy volt KLA parancsnok, Salih Mustafa jelent meg a bíróságon, akit több emberöléssel, önkényes fogva tartással, kegyetlen bánásmóddal és legalább hat rab megkínzásával vádoltak egy fogolytáborban 1999-ben. A vád szerint az áldozatokat a KLA harcosai azzal vádolták, hogy együttműködnek a szerbekkel, vagy nem támogatják a KLA-t. Musztafa nem tett vallomást.

Az 1998–1999 közötti koszovói konfliktus során elkövetett néhány háborús bűncselekményt a volt Jugoszláviával foglalkozó, szintén Hágában székelő nemzetközi büntetőtörvényszék vizsgálta, de a bíróság nagyrészt a szerb atrocitásokra koncentrált.

Ezt követően bizonyíték merült fel a KLA egyes vezetőinek állítólagos atrocitásokban való részvételére, ezért az EU 2011-ben egy amerikai ügyészt, Clint Williamsont nevezte ki az előzetes vizsgálat lefolytatására.

Williamson megállapításai alapján 2015-ben létrehozták a koszovói szakkamrákat. A kamarák munkáját késleltette a politikai játszmák és a koszovói tanúk megfélemlítése.

(theguardian.com)




Kapcsolódó cikkek

2024. július 9.

Olaszországban jogvita lett a strandolásból

Az olasz tengerpart elképzelhetetlenek strandfürdők nélkül. Az önkormányzatok évtizedekig átláthatatlanul adták ki az üzemeltetési jogokat, megsértve az uniós versenyjogot. A következőkben a szerző egy bizarr jogi és politikai vitát tár a Jogászvilág olvasói elé.

2024. június 24.

Mi köze a kékúszójú tonhalaknak a keresetek befogadhatóságához?

Cikkünkben az Európai Unió Működéséről Szóló Szerződés („EUMSz”) 263. cikkének (4) bekezdése alapján benyújtott közvetlen keresetek (megsemmisítési keresetek) egyes befogadhatósági feltételeit vizsgáljuk, elsődlegesen az Európai Unió Bírósága által kialakított esetjog alapján.