Elfogadta a brit alsóház a brexitet átíró törvényjavaslatot

Megszavazta a londoni parlament alsóháza az úgynevezett belsőpiaci törvényjavaslatot, amely több ponton is átírná az Egyesült Királyság és az Európai Unió között tavaly létrejött kilépési megállapodást.


A kormányon lévő Konzervatív Párt nagy részének támogatását élvező tervezet 84 fős többséget szerzett a szavazáson, 340-256 arányban győzött. A konzervatívok közül végül senki sem voksolt a tervezet ellen, de 21-en tartózkodtak, köztük Theresa May korábbi kormányfő is.

Miről szól a javaslat?

A belsőpiaci törvénytervezet legfontosabb célja, hogy akkor is ellehetetlenítse a vámhatár létrehozását Nagy-Britannia és Észak-Írország között, ha az Egyesült Királyság és az EU között nem jönne létre szabadkereskedelmi megállapodás. Erre a brit kormány szerint a tavalyi brexit-szerződés egyik sarkalatos pontja miatt van szükség. A brexit-megállapodás kimondja, hogy Írország és Észak-Írország között nem lehet visszaállítani a határellenőrzést, amit az évtizedes zavargásokat lezáró nagypénteki egyezmény törölt el 1998-ban.

Ha viszont nincs szabadkereskedelmi megállapodás, akkor valahol meg kell állítani az EU és az Egyesült Királyság között mozgó árukat. A brit kormány attól tart, hogy ha a brexit-megállapodás miatt ezt nem lehetne megtenni az Egyesült Királyság és Írország határánál, akkor az országon belül, Észak-Írország és Nagy-Britannia között kellene. Boris Johnson miniszterelnök szerint a belsőpiaci törvényjavaslatról korábban azt nyilatkozta, hogy nem akar élni vele, csak be akarja biztosítani, hogy az EU nem tudja feldarabolni az Egyesült Királyságot.

európai unió jogrendszere

Éles kritikák

A törvénytervezet komoly felháborodást váltott ki. Az Egyesült Királyság még élő öt korábbi miniszterelnöke (Theresa May, David Cameron,Tony Blair, John Major és Gordon Brown) mind elítélte a javaslatot, amelyről maga a brit kormány ismerte el, hogy megsérti a nemzetközi jogot.

Az Európai Unió ultimátumot adott a brit kormánynak. Brüsszel azt szeretné, hogy London szeptember végéig álljon el a törvénytervezettől, erre azonban szinte semmi esély nincs. A javaslatról legközelebb a brit parlament felső kamarája, a Lordok Háza szavaz majd.

A brit kilépés körüli bizonytalanság miatt már az Egyesült Államokból is érkezett kritika. A demokraták elnökjelöltje, Joe Biden arra figyelmeztetett, hogy az ír békemegállapodás nem válhat a brexit áldozatává. Az ír származású Biden szerint az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok között csak abban az esetben jöhet létre szabadkereskedelmi megállapodás, ha az Észak-Írország és Írország közötti határon nem áll vissza az ellenőrzés.

(hu.euronews.com)Kapcsolódó cikkek:


Sérti az EJEE-t a rendszeres zárkaellenőrzés
2020. október 23.

Sérti az EJEE-t a rendszeres zárkaellenőrzés

Az EJEE nem vagyoni kártérítés fizetésére kötelezte Németországot, mert megsértette a az embertelen bánásmód tilalmát és a kérelmező hatékony jogorvoslathoz való jogát.

Nem diszkrimináció, ha a magyaroknak nehezebb az érettségi
2020. október 22.

Nem diszkrimináció, ha a magyaroknak nehezebb az érettségi

A vizsgaidőpontok tíz hónapra előre való meghirdetése pedig elegendő időt biztosított a diákoknak arra, hogy lélekben és tudásban is felkészülhessenek a vizsgákra. Az, hogy az írásbeli vizsgák között a kérelmezőknek nem volt pihenőnapja, az EJEB szerint nem jelentett az Egyezménysértés megállapításához szükséges súlyú sérelmet.

A harapós utas és a légi utasok kártalanítása
2020. október 21.

A harapós utas és a légi utasok kártalanítása

A szerző az Európai Unió Bíróságának az L. E. kontra Transportes Aéreos Portugueses SA-ügyben hozott ítéletét[1] elemzi, mely a légi járat – egyik utas erőszakos magatartása miatti – késése esetén az utasoknak nyújtandó kártalanításról rendelkezik.