Elfogadta a brit alsóház a brexitet átíró törvényjavaslatot


Megszavazta a londoni parlament alsóháza az úgynevezett belsőpiaci törvényjavaslatot, amely több ponton is átírná az Egyesült Királyság és az Európai Unió között tavaly létrejött kilépési megállapodást.


A kormányon lévő Konzervatív Párt nagy részének támogatását élvező tervezet 84 fős többséget szerzett a szavazáson, 340-256 arányban győzött. A konzervatívok közül végül senki sem voksolt a tervezet ellen, de 21-en tartózkodtak, köztük Theresa May korábbi kormányfő is.

Miről szól a javaslat?

A belsőpiaci törvénytervezet legfontosabb célja, hogy akkor is ellehetetlenítse a vámhatár létrehozását Nagy-Britannia és Észak-Írország között, ha az Egyesült Királyság és az EU között nem jönne létre szabadkereskedelmi megállapodás. Erre a brit kormány szerint a tavalyi brexit-szerződés egyik sarkalatos pontja miatt van szükség. A brexit-megállapodás kimondja, hogy Írország és Észak-Írország között nem lehet visszaállítani a határellenőrzést, amit az évtizedes zavargásokat lezáró nagypénteki egyezmény törölt el 1998-ban.

Ha viszont nincs szabadkereskedelmi megállapodás, akkor valahol meg kell állítani az EU és az Egyesült Királyság között mozgó árukat. A brit kormány attól tart, hogy ha a brexit-megállapodás miatt ezt nem lehetne megtenni az Egyesült Királyság és Írország határánál, akkor az országon belül, Észak-Írország és Nagy-Britannia között kellene. Boris Johnson miniszterelnök szerint a belsőpiaci törvényjavaslatról korábban azt nyilatkozta, hogy nem akar élni vele, csak be akarja biztosítani, hogy az EU nem tudja feldarabolni az Egyesült Királyságot.

európai unió jogrendszere

Éles kritikák

A törvénytervezet komoly felháborodást váltott ki. Az Egyesült Királyság még élő öt korábbi miniszterelnöke (Theresa May, David Cameron,Tony Blair, John Major és Gordon Brown) mind elítélte a javaslatot, amelyről maga a brit kormány ismerte el, hogy megsérti a nemzetközi jogot.

Az Európai Unió ultimátumot adott a brit kormánynak. Brüsszel azt szeretné, hogy London szeptember végéig álljon el a törvénytervezettől, erre azonban szinte semmi esély nincs. A javaslatról legközelebb a brit parlament felső kamarája, a Lordok Háza szavaz majd.

A brit kilépés körüli bizonytalanság miatt már az Egyesült Államokból is érkezett kritika. A demokraták elnökjelöltje, Joe Biden arra figyelmeztetett, hogy az ír békemegállapodás nem válhat a brexit áldozatává. Az ír származású Biden szerint az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok között csak abban az esetben jöhet létre szabadkereskedelmi megállapodás, ha az Észak-Írország és Írország közötti határon nem áll vissza az ellenőrzés.

(hu.euronews.com)
Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 17.

Minden olasz munkavállalónak védettnek kell lennie

Az olasz kormány csütörtökön fogadta el a világ legszigorúbb koronavírus-elleni intézkedéseit, amely minden munkavállaló számára kötelezővé teszi a koronavírus elleni védettség igazolását, a negatív tesztet vagy a fertőzésből való gyógyulást.