Hálapénzt kéréséért felfüggesztett börtön, az ügyészség fellebbez


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Öt esetben kért jogtalan előnyt a szakorvos, a Fővárosi Főügyészség fellebbez, hogy letöltendő börtönbüntetésre ítéljék másodfokon.

A vádirat lényege szerint a vádlott – egy hetvennégy éves férfi – szülész-nőgyógyász szakorvosként dolgozott egy budapesti egészségügyi intézményben. A férfi az egyébként a társadalombiztosítás által finanszírozott ellátás keretében nyújtott szülész-nőgyógyászati beavatkozásokért 2014-2017. között öt ellátottjától pénzt kért és egyes esetekben kapott is. Előfordult, hogy az orvos a beteg által önként vagy kérésre adott összeget kevesellte.

A Fővárosi Főügyészség 5 rendbeli üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt emelt vádat az orvos ellen.

A bíróság – túlnyomó részt a vádirati tényállás szerint, annak megfelelő törvényi minősítéssel – bűnösnek mondta ki a férfit és őt 1 év 6 hónap – végrehajtásában 4 évre felfüggesztett – börtönbüntetésre, 1 millió forint pénzbüntetésre ítélte, valamint 80 ezer forint erejéig vagyonelkobzást is alkalmazott vele szemben.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség a vádlott terhére, súlyosításért, letöltendő börtönbüntetésre, közügyektől eltiltásra és foglalkozástól eltiltásra ítélés, valamint a vagyonelkobzás összegének emelése érdekében jelentett be fellebbezést.

A védelem elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés érdekében élt perorvoslattal.

(ugyeszseg.hu)


Kapcsolódó cikkek

2015. október 8.

Büntetendő-e a hálapénz?

A hálapénz – ha az nem a kötelességszegés honorálása – nem jogtalan előny, így annak elfogadása vesztegetést nem valósít meg – szól a Kúria eseti döntése.