Letartóztatták az iskolai szexuális erőszakkal vádolt férfit


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Fővárosi Törvényszék az elsőfokú határozathozatalig elrendelte a letartóztatását annak a férfinak, akit szexuális erőszak bűntettével és más bűncselekményekkel vádol az ügyészség – közölte a törvényszék.

A vád szerint a terhelt portásként és kertész-karbantartóként dolgozott egy budapesti általános iskolában, ahol futballedzéseket és szakkört is tartott az iskola tanulóinak, továbbá táborozásokra is elkísérte őket. A férfi az intézményben kb. 4 éven keresztül folytatott szexuális cselekményeket több kiskorú diáklánnyal.

Az ügyészség a vádlottat 5 rendbeli tizenkettedik életévét be nem töltött, az elkövető befolyása alatt álló személy sérelmére folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntettével, 4 rendbeli kiskorú veszélyeztetése bűntettével és 1 rendbeli folytatólagosan elkövetett szeméremsértés bűntettével vádolja.

A Fővárosi Törvényszék az ügyben 2020. szeptember 22-én ülést tartott, amelyen a vádlottal szemben elrendelt kényszerintézkedés indokoltságáról döntött. A vádlott 2020. június 25 óta a terhelt mozgását nyomon követő technikai eszközzel ellenőrzött bűnügyi felügyelet hatálya alatt állt. A vád benyújtásakor az ügyészség a bűnügyi felügyelet fenntartását indítványozta.

A terheltet kiemelt tárgyi súlyú bűncselekmények elkövetésével vádolják, amelyeket éveken keresztül kitartó szándékkal követett el. Ugyan a vádlott már nem dolgozik olyan munkakörben, amely közvetlen lehetőséget adna a vádban foglaltakhoz hasonló visszaélésekre, de a fenti körülmények, továbbá az elmeorvos szakértői vélemény megállapításai alapján valószínűsíthető, hogy más környezetben is folytatná a vád tárgyává tett bűncselekményekhez hasonlóak elkövetését. Így a bíróság megállapította, hogy a terhelt vonatkozásában a bűnismétlés veszélye továbbra is fennáll.

A vádlott a felügyeletére bízott gyermekekkel bizalmi kapcsolatot alakított ki, majd ezt kihasználva végzett velük szexuális cselekményeket. Manipulatív személyisége és a terhére rótt cselekmények leplezése érdekében tett eddigi erőfeszítései a bizonyítás megnehezítésének szándékára utalnak.

A bíróságnak a tárgyalás előkészítése során figyelembe kellett vennie annak lehetőségét is, hogy ha az eljárás nem lesz befejezhető előkészítő ülésen, akkor tárgyalást kell tartania, így a vádlott tanúk befolyásolásával esetlegesen a bizonyítást veszélyeztetné. Ha az előkészítő ülésen mégis ügydöntő határozat hozható, a kényszerintézkedés indokoltságát a bíróság felül fogja vizsgálni.

Mivel a bizonyítás megnehezítésének, meghiúsításának veszélyét a bűnügyi felügyelet legszigorúbb formája sem tudja maradéktalanul kizárni, ezért az FT úgy határozott, hogy a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok a terhelt esetében csak letartóztatással biztosíthatók.

Az előkészítő ülés időpontja még nincs kitűzve. A kiskorú sértettek védelme érdekében a bíróság az
eljárást zártan folytatja le, az ítélethirdetés azonban nyilvános lesz.


Kapcsolódó cikkek