Harmincéves a gyermekjogi egyezmény

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2019. november 12.
Címkék: , , ,
Rovat:
Az ENSZ idén harmincéves Gyermekjogi Egyezménye több mint negyven olyan gyermekjogot tartalmaz, amely az általános emberi jogok mellett megilleti a gyerekeket – közölte az UNICEF Magyarország szakértője kedden az M1 aktuális csatornán.

Kovács Anna Sára azt mondta, hogy az 1989-es egyezmény – amelynek tartalmát Magyarország 1991-ben emelte jogrendjébe – három alapelvre épül.

Az első, hogy minden 18 év alatti ember gyereknek számít, a második, hogy a jogok diszkriminációmentesen minden gyerekre érvényesek, a harmadik pedig, hogy a döntésekkor a gyermek érdekét kell figyelembe venni – mondta a november 20-ai gyermekjogi világnap alkalmából.

Az egyezményt aláíró országokban ötévente ellenőrzik a jogok érvényesülését, és az ENSZ gyermekjogi bizottsága együttműködik az országok kormányaival a jogok betartásáért, illetve a rossz gyakorlatok megváltoztatásáért – mondta Kovács Anna Sára.

Kitért arra is, hogy különösen az alacsony jövedelmű országokban fordulnak elő olyan krízishelyzetek, amelyek megnehezítik bizonyos alapvető gyerekjogok – például a tiszta vízhez és az élelemhez való jog – garantálását.

Az ENSZ 1989. november 20-án fogadta el a gyermekjogi egyezményt, ez azóta a gyermekjogok világnapja. Az egyezmény összefoglalja azoknak a jogoknak a minimumát, amelyeket minden államnak biztosítania kell a gyermekeknek.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek:


Letartóztatták egy embercsempész csoport irányítóját
2019. december 7.

Letartóztatásba helyezte bíróság azt a 37 éves, Budapesten élő, menekültstátusszal rendelkező szír férfit, akit a Fővárosi Főügyészség azzal gyanúsít, hogy egy embercsempész csoport szervezője, irányítója volt.

Húsz év fegyházra ítélték az óbudai óvónő gyilkosát
2019. december 6.

Húsz év fegyházbüntetésre ítélte az óbudai óvónőt lelövő férfit a Fővárosi Törvényszék. A bíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy a bűncselekmény elkövetését előre kitervelt bosszú vezérelte.

A munkavállaló kárenyhítési kötelezettsége nem korlátlan
2019. december 6.

A munkavállaló kárenyhítési kötelezettsége nem korlátlan

A munkavállalót terhelő kárenyhítési kötelezettség megítélésekor értékelni kell az életkorát, egészségi állapotát, családi és lakóhelyi körülményeit. A kárenyhítési kötelezettség teljesítését az eset összes körülményei mérlegelésével lehet megítélni az objektív kárfelelősséggel tartozó, de annak megtérítése alól mentesülni kívánó munkáltató által bizonyított tények alapul vételével. Abban az esetben, amikor a munkavállaló bizonyítottan a jogellenesen megszüntetett munkaviszonyában betöltött munkakörének megfelelő állást keresett, aktívan eleget tett kárenyhítési kötelezettségének.