Harmincéves a gyermekjogi egyezmény

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2019. november 12.
Címkék: , , ,
Rovat:
Az ENSZ idén harmincéves Gyermekjogi Egyezménye több mint negyven olyan gyermekjogot tartalmaz, amely az általános emberi jogok mellett megilleti a gyerekeket – közölte az UNICEF Magyarország szakértője kedden az M1 aktuális csatornán.

Kovács Anna Sára azt mondta, hogy az 1989-es egyezmény – amelynek tartalmát Magyarország 1991-ben emelte jogrendjébe – három alapelvre épül.

Az első, hogy minden 18 év alatti ember gyereknek számít, a második, hogy a jogok diszkriminációmentesen minden gyerekre érvényesek, a harmadik pedig, hogy a döntésekkor a gyermek érdekét kell figyelembe venni – mondta a november 20-ai gyermekjogi világnap alkalmából.

Az egyezményt aláíró országokban ötévente ellenőrzik a jogok érvényesülését, és az ENSZ gyermekjogi bizottsága együttműködik az országok kormányaival a jogok betartásáért, illetve a rossz gyakorlatok megváltoztatásáért – mondta Kovács Anna Sára.

Kitért arra is, hogy különösen az alacsony jövedelmű országokban fordulnak elő olyan krízishelyzetek, amelyek megnehezítik bizonyos alapvető gyerekjogok – például a tiszta vízhez és az élelemhez való jog – garantálását.

Az ENSZ 1989. november 20-án fogadta el a gyermekjogi egyezményt, ez azóta a gyermekjogok világnapja. Az egyezmény összefoglalja azoknak a jogoknak a minimumát, amelyeket minden államnak biztosítania kell a gyermekeknek.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek:


Sarlóval támadt, felfüggesztett börtönbüntetést kapott
2020. július 7.

A Tatai Járásbíróság büntetővégzésben, tárgyalás mellőzésével az élettársát megsebesítő vádlottal szemben testi sértés bűntettének kísérlete miatt 1 év -3 évre felfüggesztett- börtönbüntetést szabott ki.

Hat év emberölés kísérletéért
2020. július 6.

A bíróság ítéletének indokolása szerint enyhítő körülményként kellett figyelembe venni, hogy a cselekmény kísérleti szakban maradt, illetve azt, hogy az elkövető beismerő vallomást tett.