Harmincéves a gyermekjogi egyezmény


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ENSZ idén harmincéves Gyermekjogi Egyezménye több mint negyven olyan gyermekjogot tartalmaz, amely az általános emberi jogok mellett megilleti a gyerekeket – közölte az UNICEF Magyarország szakértője kedden az M1 aktuális csatornán.

Kovács Anna Sára azt mondta, hogy az 1989-es egyezmény – amelynek tartalmát Magyarország 1991-ben emelte jogrendjébe – három alapelvre épül.

Az első, hogy minden 18 év alatti ember gyereknek számít, a második, hogy a jogok diszkriminációmentesen minden gyerekre érvényesek, a harmadik pedig, hogy a döntésekkor a gyermek érdekét kell figyelembe venni – mondta a november 20-ai gyermekjogi világnap alkalmából.

Az egyezményt aláíró országokban ötévente ellenőrzik a jogok érvényesülését, és az ENSZ gyermekjogi bizottsága együttműködik az országok kormányaival a jogok betartásáért, illetve a rossz gyakorlatok megváltoztatásáért – mondta Kovács Anna Sára.

Kitért arra is, hogy különösen az alacsony jövedelmű országokban fordulnak elő olyan krízishelyzetek, amelyek megnehezítik bizonyos alapvető gyerekjogok – például a tiszta vízhez és az élelemhez való jog – garantálását.

Az ENSZ 1989. november 20-án fogadta el a gyermekjogi egyezményt, ez azóta a gyermekjogok világnapja. Az egyezmény összefoglalja azoknak a jogoknak a minimumát, amelyeket minden államnak biztosítania kell a gyermekeknek.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2022. január 25.

Vakcinafejlesztésre kért kölcsön a csaló

Csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt emelt vádat a Szolnoki Járási Ügyészség egy nő ellen, aki vakcinát fejlesztő kutatóorvosnak adta ki magát.

2022. január 24.

111 millió forint bírságot kapott az OTT-ONE Nyrt.

A jegybank feljelentést tesz a Fővárosi Főügyészségen és összesen 111 millió forint bírságot szabott ki a társaságra a tiltott a piaci manipulációra, a bennfentes információ nyilvános közzétételére, illetve a rendkívüli tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt.