Hat évre enyhítették Budaházy György büntetését másodfokon


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon 6 évre enyhítette Budaházy György első fokon kiszabott 17 év fegyházbüntetését az úgynevezett Hunnia-perben csütörtökön.

A táblabíróság a honlapján azt közölte: csütörtökön kihirdetett ítéletével megváltoztatta az elsőfokú bíróság döntését a terrorcselekmény bűntette és más bűncselekmények miatt B. Gy. és társai ellen indult büntetőügyben. Az ítélőtábla a kirívóan sok idő eltelte miatt valamennyi vádlott büntetését jelentősen csökkentette. Egy vádlott kivételével azonban végrehajtandó fegyházbüntetésre ítélte őket, és abból a bűnszervezeti elkövetés miatt feltételes szabadságra nem bocsáthatók. Négy vádlott előtt megnyílt a harmadfokú eljárás lehetősége, a többiek ügyében az eljárás az ítélőtábla döntésével csütörtökön jogerősen befejeződött.

A másodfokú bíróság a vádlottak terhére megállapított bűncselekményeket részben a korábbitól eltérően minősítette, ugyanakkor a bűnszervezeti elkövetést nem érintette. Egyes vádlottaknál további bűnösséget állapított meg, az enyhítésre irányuló védelmi fellebbezéseket azonban az ő esetükben is alaposnak találta, az ügyészség súlyosításra irányuló indítványával nem értett egyet. Azt írták: B. Gy. elsőrendű vádlott szabadságvesztés büntetését hat évre enyhítették, a másod- és a harmadrendű vádlottét öt és fél évre, a negyed-, az ötöd-, a nyolcad- és a kilencedrendű vádlottét öt évre, egy vádlottét pedig két évre.

A bűnszervezeti elkövetésre tekintettel az ítélőtábla csütörtökön elrendelte a jogerős szabadságvesztés büntetések azonnali végrehajtását. A közleményben felidézték: 2022. március 16-án első fokon B. Gy. elsőrendű vádlott 17 év, S. J. másodrendű vádlott 14 év, Sz. E. harmadrendű vádlott 15 év, Sz. F. negyedrendű vádlott 8 év, M. Cs. ötödrendű vádlott 7 év, P. G. hetedrendű vádlott 4 év, T. Cs. nyolcadrendű vádlott 13 év 6 hónap, N. Z. kilencedrendű vádlott 11 év, F. R. tizenegyedrendű vádlott 12 év fegyházbüntetést kapott.

További négy vádlottat ítéltek végrehajtandó szabadságvesztésre: a tizennyolcadrendű vádlottat 4 év, a tizenharmadrendűt pedig 3 év 6 hónap fegyházra, míg a tized- és a tizenkettedrendű vádlottat 2 év 6 hónap börtönre. Közölték: az elsőfokú ítéleti tényállás szerint az elsőrendű vádlott a 2007 áprilisában alapított Hunnia Mozgalomból olyan csapatot szervezett, hogy az az őszre várható budapesti tüntetéseken hatékonyan tudjon fellépni a rendőri erőkkel szemben. Ugyanezen év szeptemberében és októberében Molotov-koktélos támadásokat intéztek SZDSZ- és MSZP-pártirodák ellen, majd decemberben az elsőrendű vádlott megverette az MSZP egyik volt képviselőjét.

Az egészségbiztosítási törvény reformja 2007 végén országos figyelmet kapott, az elsőrendű vádlott társaival ekkor úgy döntött, a kormánykoalíció magasrangú politikusai elleni támadásokkal próbálja arra kényszeríteni az országgyűlési képviselőket, hogy a törvényjavaslat ellen szavazzanak – tette hozzá a táblabíróság. A vádlottak két támadást hajtottak végre 2007 decemberében: rálőttek az akkori oktatási miniszter családi házára, továbbá Molotov-koktélokat dobtak egy másik miniszter épülőfélben lévő házára. További hat országgyűlési képviselő ellen hajtottak végre összehangolt gyújtogatásos támadást 2008 februárjában, majd 2008 áprilisában felgyújtották a Broadway Jegyirodát, 2008 nyarán a Budapest Pride-ra időzítve meleg férfiak által látogatott szórakozóhelyek ellen hajtottak végre Molotov-koktélos támadást. Ennek az évnek a szeptemberében egy miniszter nyaralójánál hajtottak végre bombatámadást, majd decemberben egy ATM kifosztásával próbáltak meg pénzhez jutni. 2009 tavaszán robbantásos merényletsorozattal akarták megakadályozni a lemondott miniszterelnök utódjának megválasztását. 2009. április 8-án négy helyszínen terveztek robbantást, végül azonban az elsőrendű vádlott megbízásából csak két helyszínre indult el egy-egy csapat – olvasható a közleményben.

A merényleteket a vádlottak tevékenységét már jó ideje figyelemmel kísérő rendőrök akadályozták meg. Az elfogáskor olyan robbanószerkezetet találtak náluk, amely 25 méteres hatótávolságon belül emberi élet kioltására alkalmas lett volna, ha működésbe hozzák – írták. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség, valamint a tizennegyed- és a tizenhatodrendű vádlott kivételével valamennyi vádlott és védője fellebbezett.

A tized-, a tizenketted-, a tizenharmad-, a tizennegyed-, a tizenötöd-, a tizenhatod- és a tizennyolcadrendű vádlottal szemben folyamatban lévő büntetőeljárást a köztársasági elnök kegyelemből megszüntette. A Fővárosi Ítélőtábla e vádlottakkal szemben az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyezte és a büntetőeljárást – a kegyelemből adódó, büntethetőséget megszüntető okra figyelemmel – megszüntette.

A másodfokú bíróság a törvényszék ítéletét az azt megelőző eljárással együtt teljes terjedelmében felülbírálta. A védői hivatkozásokkal ellentétben nem észlelt sem abszolút, sem pedig olyan eljárási szabálysértést, amely az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezéséhez vezetett volna.

Az ítélőtábla nem osztotta azokat a védői érveket, amelyek szerint az elsőfokú bíróság elfogult volt. Az elsőfokú bíróság ítéletét alapvetően megalapozottnak találta, azt kisebb helyesbítésekkel és kiegészítésekkel a felülbírálat alapjául elfogadta. Helyesnek találta a vádlottak bűnösségére levont következtetést, ezért a felmentésre irányuló védelmi indítványoknak sem adott helyt.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2019. február 14.

Budaházy-ügy: elmaradt Kóka János meghallgatása

Külföldi útra hivatkozva nem jelent meg és nem tett tanúvallomást Kóka János, az SZDSZ korábbi elnöke, a Gyurcsány-kormány gazdasági minisztere a Budaházy-ügy csütörtöki tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken.