Josep Borrell: az EU elítéli és elfogadhatatlannak tartja a Nemzetközi Büntetőbíróság elleni orosz fenyegetést


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Európai Unió elítéli és elfogadhatatlannak tartja, hogy „egy magas rangú orosz képviselő” azzal fenyegetőzött: erőszakot alkalmaz a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) és az annak székhelyet biztosító országgal, Hollandiával szemben, amiért a bírság elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen – jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő csütörtökön.

Josep Borrell kijelentette: az Európai Unió sajnálatát fejezi ki amiatt is, hogy az orosz képviselők ellen kiadott elfogatóparancsok kibocsátásában részt vevő Nemzetközi Büntetőbíróság ügyésze és bírái ellen Moszkva ellenintézkedéseket jelentett be.

Az EU újólag megerősíti, hogy teljes mértékben támogatja a Nemzetközi Büntetőbíróságot, annak munkájában részt vevőkkel szembeni bármilyen megtorló intézkedés pedig elfogadhatatlan – mondta a főképviselő, majd hozzátette: biztosítani kell, hogy a büntetlenség elleni küzdelem érdekében a bíróság függetlenül és pártatlanul működhessen.

Kijelentette: az EU továbbra is elkötelezett amellett, hogy megvédje a bíróságot minden olyan külső beavatkozástól, amelynek célja az igazságszolgáltatás akadályozása és a nemzetközi büntető igazságszolgáltatási rendszer aláásása. Az EU továbbra is kiáll a bíróság működését biztosító Római Statútum egyetemessége mellett, és felkér minden olyan államot, amely még nem tette meg: vegye fontolóra a Nemzetközi Büntetőbírósághoz való csatlakozást a legsúlyosabb bűncselekmények elszámoltatására – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Az ICC háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt múlt pénteken adott ki elfogatóparancsot Vlagyimir Putyin orosz elnök, valamint Marija Lvova-Belova, az orosz elnöki hivatal gyermekjogi biztosa ellen. Az intézkedés indokaként azt írták: „alapos a gyanú”, hogy Vlagyimir Putyint és a gyerekjogi biztost a bíróság statútumának értelmében személyes büntetőjogi felelősség terheli ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba.

Dmitrij Medvegyev, az Oroszországi Föderáció Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese, volt orosz elnök és miniszterelnök hétfőn kijelentette: „szörnyű következményei” lesznek a nemzetközi jogra nézve a Nemzetközi Büntetőbíróság döntésének. A Telegram közösségi oldalon Medvegyev azt tanácsolta a bíróknak, hogy „nézzék figyelmesen az eget”.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. február 1.

2022 az emberi jogok tükrében – Az EJEB legfontosabb döntései

Menekültek, racial profiling, push-back, Oroszország, hazatérő terroristák, szakszervezeti jogok – széles a strasbourgi döntések tavalyi palettája. A bírák a nagy horderejű ügyekben általában a felperesek javára döntöttek, erősítve az emberi jogokat.
2022. március 3.

A CCBE nyilatkozata az ukrajnai invázióról

Az Európai Ügyvédi Kamarák Tanácsa (CCBE) 45 ország ügyvédi kamaráit képviseli és rajtuk keresztül több mint 1 millió európai ügyvédet. A CCBE megalakulása óta a demokrácia és a jogállamiság alapjául szolgáló jogi elvek előmozdításában és védelmében lép fel.