Kirendelt védői díjak előlegezése

A BRFK és BÜK a jelenleg hatályos jogszabályi környezethez mindenben igazodó tartalommal 2019. október 4. napjától új megállapodást kötöttek, így a kirendelt védői díjak Kamara általi előlegezése továbbra is biztosított. 

A BRFK és a BÜK között 2003 óta fennálló, a kirendelt védői díjak előlegezését szabályozó együttműködési megállapodás – a BRFK felmondása miatt – 2019. szeptember 30-án megszűnt.

A Kamara vezetése – a több száz kolléga életét elnehezítő lépést követően – haladéktalanul felvette a kapcsolatot a BRFK illetékeseivel, hogy amennyiben lehetséges, induljon újra az együttműködés. A két szerv vezetői – az előkészítést követően – a jelenleg hatályos jogszabályi környezethez mindenben igazodó tartalommal 2019. október 4. napjától új megállapodást kötöttek, így a kirendelt védői díjak Kamara általi előlegezése továbbra is biztosított.

Az aktualizált kirendelt védői díjjegyzék-nyomtatvány innen tölthető le. Figyelem, a Kamara csakis az ezen a nyomtatványon részletezett, és a rendőri szerv által igazolt ügyvédi díjat fizeti ki – számla alapján – az ügyvédeknek!

A fővárosi ügyvédeknek tehát egy fontos kényelmi szolgáltatás megmarad, míg a kapitányságok továbbra is óriási adminisztratív tehertől mentesülnek azáltal, hogy a megállapított díjakat a Kamara megelőlegezi, így az ügyvéd a Kamarától kapja meg a pénzét, a BRFK pedig utólag, havi elszámolással fizet a Kamarának.

A BRFK és a Kamara vezetése egyetértett abban, hogy – mivel a nyomozó hatóság a védő kirendelésének tényét a kirendelésről szóló határozat kézbesítésével közli a védővel -, szabályszerűen kézbesített kirendelő határozat nélkül minden további eljárási cselekmény, így a helyettes védő kirendelése is hatálytalan. Annak érdekében, hogy ennek, az egyes nyomozó hatóságok által bevett és sok problémát okozó gyakorlatnak véget vessünk, kérjük kollégáinkat, hogy a hatóságok által nem kézbesített kirendelő határozatokkal kapcsolatos észrevételeiket és panaszaikat a kirendeltvedo@bpbar.hu e-mail címre küldjék meg.

(Budapesti Ügyvédi Kamara hírlevele)

Kapcsolódó cikkek:


Quaestor-ügy: újabb 130 tárgyalási nap lesz
2020. január 20.

Újabb, közel 130 tárgyalási napot tűzött ki a Fővárosi Törvényszék a Quaestor-ügyben a január eleje és július 15. közötti időszakban az eddig megtartott több mint 200 tárgyalási napot követően - közölte a törvényszék hétfőn.

Börtönkártérítések: nem fizet a kormány
2020. január 20.

A kormány azonnali hatállyal felfüggeszti a börtönkártérítések kifizetését - mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium (IM) parlamenti államtitkára.

Idén is kiemelten védik a fogyasztókat
2020. január 17.

Idén is kiemelten védik a fogyasztókat

Az élet minden területén megjelenik a fogyasztóvédelem, ezért annak fókuszában tavaly a családok biztonsága és a tisztességes vállalkozások védelme állt, ennek az elvnek a követésére törekednek majd idén is – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára egy fogyasztóvédelmi ellenőrzéssel egybekötött sajtótájékoztatón szerdán, Budapesten az Allee Bevásárlóközpontban.