Kirendelt védői díjak előlegezése

A BRFK és BÜK a jelenleg hatályos jogszabályi környezethez mindenben igazodó tartalommal 2019. október 4. napjától új megállapodást kötöttek, így a kirendelt védői díjak Kamara általi előlegezése továbbra is biztosított. 

A BRFK és a BÜK között 2003 óta fennálló, a kirendelt védői díjak előlegezését szabályozó együttműködési megállapodás – a BRFK felmondása miatt – 2019. szeptember 30-án megszűnt.

A Kamara vezetése – a több száz kolléga életét elnehezítő lépést követően – haladéktalanul felvette a kapcsolatot a BRFK illetékeseivel, hogy amennyiben lehetséges, induljon újra az együttműködés. A két szerv vezetői – az előkészítést követően – a jelenleg hatályos jogszabályi környezethez mindenben igazodó tartalommal 2019. október 4. napjától új megállapodást kötöttek, így a kirendelt védői díjak Kamara általi előlegezése továbbra is biztosított.

Az aktualizált kirendelt védői díjjegyzék-nyomtatvány innen tölthető le. Figyelem, a Kamara csakis az ezen a nyomtatványon részletezett, és a rendőri szerv által igazolt ügyvédi díjat fizeti ki – számla alapján – az ügyvédeknek!

A fővárosi ügyvédeknek tehát egy fontos kényelmi szolgáltatás megmarad, míg a kapitányságok továbbra is óriási adminisztratív tehertől mentesülnek azáltal, hogy a megállapított díjakat a Kamara megelőlegezi, így az ügyvéd a Kamarától kapja meg a pénzét, a BRFK pedig utólag, havi elszámolással fizet a Kamarának.

A BRFK és a Kamara vezetése egyetértett abban, hogy – mivel a nyomozó hatóság a védő kirendelésének tényét a kirendelésről szóló határozat kézbesítésével közli a védővel -, szabályszerűen kézbesített kirendelő határozat nélkül minden további eljárási cselekmény, így a helyettes védő kirendelése is hatálytalan. Annak érdekében, hogy ennek, az egyes nyomozó hatóságok által bevett és sok problémát okozó gyakorlatnak véget vessünk, kérjük kollégáinkat, hogy a hatóságok által nem kézbesített kirendelő határozatokkal kapcsolatos észrevételeiket és panaszaikat a kirendeltvedo@bpbar.hu e-mail címre küldjék meg.

(Budapesti Ügyvédi Kamara hírlevele)

Kapcsolódó cikkek:


Mikor fogadható be a felülvizsgálati kérelem?
2019. október 22.

Mikor fogadható be a felülvizsgálati kérelem?

A felülvizsgálati kérelem befogadás megengedhetőségével kapcsolatos feltételeknek a Kp-ban nem szereplő elemmel való kiegészítése nem jogértelmezés, hanem bírói jogalkotás lenne.

Lehet népszavazást tartani az atlétikai stadionról
2019. október 22.

Lehet népszavazást tartani az atlétikai stadionról

A Kúria álláspontja szerint a hitelesíteni kért kérdés nem a beruházás meghiúsítását, hanem elhalasztását célozza, nem befolyásolja és nem akadályozza a hatósági eljárások gyors lefolytatását, továbbá nem érint Kormány hatáskörébe tartozó kérdést sem. A kérdés egyértelmű, a betű elírási hibának értelemzavaró hatása nincs.

Meglőtte ismerősét, hét évet kapott
2019. október 22.

Hét év fegyházbüntetésre ítélte kedden, nem jogerősen a Szekszárdi Törvényszék azt a dunakömlődi férfit, aki tavaly nyáron mellkason lőtte a közelben dolgozó ismerősét.

Menetrend szerinti busz sofőrjével szállíttatta a kokaint egy zalai férfi
2019. október 22.

Kábítószer-kereskedelem bűntettének megalapozott gyanúja miatt letartóztattak egy zalai férfit, aki a Budapest és Zalaegerszeg között közlekedő menetrend szerinti buszjárat sofőrjével szállíttatta ismerősének a kokaint - közölte a Zala Megyei Főügyészség helyettes szóvivője kedden.

Hogyan váljunk meg nem kívánatos üzlettársunktól?
2019. október 22.

Hogyan váljunk meg nem kívánatos üzlettársunktól?

Arra az esetre keresünk megoldást, amikor a Kft. üzlettársunk kizárásra okot adó magatartást nem tanúsított, de üzleti megfontolásból mégis szeretnénk tagtársunk irányítási jogait visszaszorítani, vagy esetleg üzletrészét megszerezni.