Lúgos támadás: márciusban lesz ítélet

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2016. november 25.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A volt barátnőjét lúggal leöntő orvost első fokon négy év börtönbüntetésre ítélték. 


Várhatóan jövő márciusban hirdet ítéletet a lúgos támadással vádolt orvos ügyében a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla, a férfit első fokon, nem jogerősen négy év börtönbüntetésre ítélték.

Az ügyben a Fővárosi Ítélőtábla pénteken tartott ülést. Az eljáró tanács elnöke, Máziné Szepesi Erzsébet közölte: várhatóan 2017. március 10-én lesz határozathirdetés, ezt megelőzően február 24-én tárgyalást tartanak, akkor a tervek szerint a másodfokú bíróság felveszi a szükséges bizonyítást, továbbá elhangozhatnak majd a perbeszédek.

A vádlott és a sértett, valamint jogi képviselőik tárgyalás tartását és szakértői bizonyítás elrendelését indítványozták, ezeknek helyt adva a bíróság pénteki végzésével tárgyalásra utalta az ügyet és szakértői bizonyítást rendelt el. Az ülésen – amelyen jelen volt a vádlott és a sértett is – iratokat ismertettek.

Az ügyet nagy érdeklődés kíséri, azonban a megjelent nagyszámú érdeklődő és a sajtó munkatársai közül érkezési sorrendben összesen ötven embert engedtek be a terem befogadóképessége miatt.

A bíróság elutasította a vádlott védőjének azon indítványát, amely arra irányult, hogy az ügyet zárt ülés keretében tárgyalják.

A vád szerint a volt barátnőjét lúggal leöntő orvos ügyében a Fővárosi Törvényszék május 4-én elsőfokú ítéletet hozott: a bíróság B. Krisztiánt bűnösnek mondta ki aljas indokból, maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés és kifosztás bűntettében. A férfit négy év börtönbüntetésre ítélték, továbbá hat évre eltiltották a közügyektől és öt évre az orvosi hivatástól.

Az iratok szerint vádlott és a sértett között korábban szerelmi viszony volt, de a nő szakított az orvossal, aki ezt nem akarta elfogadni, és emiatt zaklatta is.

A férfi a vád szerint 2013-ban maszkban hatolt be a nő lakásába, az áldozatot megkötözte, a száját bekötötte és altatóinjekciót adott be áldozatának, majd lúggal leöntötte az alsótestét, a nemi szervét. Később pokrócba csavarta áldozatát. A nőn – a maradandó fogyatékosságot okozó sérülései miatt – már nyolc nőgyógyászati műtétet kellett végrehajtani.

Az elsőfokú ítélethirdetést követően az ügyészség a börtönbüntetés súlyosításáért, a vádlott védője megalapozatlanság, téves ténybeli következtetés miatt felmentésért jelentett be fellebbezést.

A sértett jogi képviselője szerint – mint azt az ülésen ismertetett írásbeli indítványában kifejtette – az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás hiányos, többszörösen minősülő emberölés kísérlete és más bűncselekmények megállapítása indokolt.

A tárgyalás előtt a Nőkért Egyesület, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, a NANE és a Patent Egyesület aktivistái, valamint magánszemélyek mintegy harmincan gyűltek össze a bíróság épületénél, hogy kifejezzék támogatásukat a sértettnek és a nők elleni erőszak megállításáért demonstráljanak a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napján. 

A Nőkért Egyesület molinóján az volt olvasható: “Hány áldozat kell még? Követeljük az isztambuli egyezmény ratifikációját és betartását!”. Az épületnél a családon belüli erőszak miatt meghalt nőknek emléket állító figurákat helyeztek el.

A demonstráción részt vett Szél Bernadett, az LMP társelnöke és Szelényi Zsuzsanna, az Együtt elnökségi tagja. Az Együtt aktivistái olyan táblákat tartottak a magasba, mint “Magyar nőket magyar férfiak bántalmaznak. Ne hagyjuk ezt!” és “A szeretet nem fájhat. Ne hagyjuk a gyermekek bántalmazását!”.

Szelényi Zsuzsanna azt mondta, a megmozdulás célja elősegíteni, hogy a bíróság korrekt döntést hozzon a súlyos ügyben, mert szavai szerint a magyar bírói gyakorlat sokszor nem méltányolja eléggé a bántalmazott nők sérelmeit.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek:


Több mint 500 millió ember adatait szerezték meg a Facebooktól
2021. április 9.

Több mint 500 millió ember adatait szerezték meg a Facebooktól

Több mint félmilliárd Facebook felhasználó, személyes adatai kerültek nyilvánosan hozzáférhetővé az interneten, amely felhívta a figyelmet arra, hogy a közösségi médiacég nem védi tökéletesen a hatalmas információs adatbázisát.

A vakcinaútlevéllel kapcsolatos adatkezelés
2021. április 9.

A vakcinaútlevéllel kapcsolatos adatkezelés

Az Európai Adatvédelmi Testület (EDPB) és az európai adatvédelmi biztos (EDPS) közös véleményt fogadott el a digitális zöld tanúsítványra (vakcinaútlevél) vonatkozó javaslatokról.