Medvebőr-kereskedők ellen emeltek vádat Tapolcán


A barna medve fokozottan védett, ezért az adásvétele nem engedélyezett, ami a bőrére is vonatkozik.

Természetkárosítás miatt a Tapolcai Járási Ügyészség egy budapesti és két sümegi férfi ellen emelt vádat. A barna medve ugyanis fokozottan védett, ezért az adásvétele nem engedélyezett, és ez vonatkozik az elpusztult állatra, bármelyik részére, valamint a belőle készült termékre, készítményre is.

A medvebőrt az egyik sümegi férfi vásárolta meg 2019 és 2020 fordulóján 400 euróért, majd röviddel ezután ugyanennyiért eladta a budapesti vádlottnak. Tavaly ősszel pedig – a fővárosi tulajdonos kérésére – a másik sümegi vádlott a preparátumot az interneten megpróbálta eladni.

A rendőrség a medvebőrt lefoglalta, a kormányhivatal pedig az elkobzásáról rendelkezett, és megállapította, hogy a magyar állam tulajdonába kerül.

Az ügyészség – tárgyalás mellőzésével – az elkövetők próbára bocsátását indítványozta – közölte a Veszprém Megyei Főügyészség.


Kapcsolódó cikkek

2022. augusztus 9.

Ügyészségi túlkapásról beszél Trump a házkutatása kapcsán

Helyi idő szerint hétfő délután a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozói jelentek meg Donald Trump floridai rezidenciáján. A volt elnök a közösségi médiában közölt üzenetben megerősítette a sajtóhíreket. Az FBI nem kommentálta az intézkedést, és azt sem közölte, hogy milyen bírósági felhatalmazás alapján cselekedtek.