Megalapozott, eredményes és időszerű” – az ítélőtábla önjellemzése


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megalapozott, eredményes és időszerű volt a Fővárosi Ítélőtábla ítélkezési tevékenyége 2022-ben – mondta a táblabíróság elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján a múlt évi ügyforgalmi mutatókra hivatkozva.

Ribai Csilla kiemelte, a Fővárosi Ítélőtábla országos viszonylatban kimagasló ügyteherrel dolgozik, és ez a többlet 2021-hez képest is nőtt. Tavaly az ítélőtáblára 2021-hez viszonyítva 1115-tel több, 6988 ügy érkezett. A bíróság 6704 ügyet fejezett be és 1355 maradt folyamatban – mondta az elnök. Rámutatott: az „érkezési többlet” és az, hogy kevesebb ügyet fejeztek be, mint amennyi érkezett, a közigazgatási kollégium megalakulásával és bővülésével hozható összefüggésbe.

Ribai Csilla elmondta, az ítélőtábla működésére és tevékenységére tavaly már kevésbé volt hatással a koronavírus-járvány, a telekommunikációs eszközök útján megtartott tanácsülések révén a bíróság működése folyamatos maradt, 2022 második fél évétől pedig a tárgyalásokat és a tanácsüléseket már személyes jelenléttel tartották meg.

Március elejétől az ítélőtábla feladatköre tovább bővült, a 2022. március elsején újonnan létrejött közigazgatási kollégium bírái kizárólagos, országos hatáskörben ítélkeznek, és az ehhez szükséges személyi és infrastrukturális feltételek megteremtése kiemelt feladatként jelentkezett.

Az ítélőtábla elnöke az ügyforgalmi adatokat ismertetve közölte: a legtöbb ügy a polgári kollégiumhoz érkezett (3523 ügy, az érkezett ügyek 50,3 százaléka). A büntető kollégiumhoz az ügyek 22,7 százaléka, a közigazgatási kollégiumhoz az ügyek 20,9 százaléka érkezett. A munkaügyi kollégiumhoz érkezett a legkevesebb ügy, ez az ügyérkezés 6,1 százalékát tette ki.

A Fővárosi Ítélőtáblára 2022-ben 2342 peres ügy érkezett, ebből 2235-öt fejeztek be és 708 peres ügy maradt folyamatban az év végén. A peres ügyekben 95,4 százalékos befejezési arányt tud felmutatni az ítélőtábla – mondta Ribai Csilla, hozzátéve: 2021-hez képest 211 peres üggyel több érkezett a táblabírósághoz.

Közölte, a gazdasági, közigazgatási és katonai szakágak kivételével a befejezett ügyek száma mindenhol meghaladta – a korábbról folyamatban maradt ügyek miatt – a 2022-ben érkezett ügyek számát.

A Fővárosi Ítélőtáblára 2022-ben 4656 nem peres ügy érkezett, 4469-et fejeztek be, és tavaly év végére 647 nem peres eljárás maradt folyamatban – mondta el Ribai Csilla.

Közölte, 2022-ben a Fővárosi Ítélőtáblára érkezett ügyek száma az összes ítélőtáblára érkezett 12 559 ügy 55,6 százalékát teszi ki. A befejezett ügyek tekintetében ez a mutató 53,9 százalék, míg a folyamatban maradt ügyeknél ez az arány 65,8 százalék.

Országos összehasonlításokat ismertetve Ribai Csilla elmondta, az ítélőtáblákhoz 2022-ben érkezett peres ügyek 62,3 százaléka, míg a nem peres ügyek 52,8 százaléka a Fővárosi Ítélőtáblához érkezett. Az ítélőtáblákon befejezett peres ügyek 60,2 százalékát, a nem peres ügyek 51,2 százalékát a Fővárosi Ítélőtábla fejezte be tavaly. A 2022 végén az ítélőtáblákon maradt peres ügyek 66,4 százaléka, a nem peres ügyek 65,1 százaléka a Fővárosi Ítélőtáblán maradt folyamatban.

Az időszerűségi adatokról szólva az ítélőtábla elnöke közölte: a 2235 befejezett peres ügyek felét három hónapon belül zárták le, 40 százalékát három és hat hónap között, mintegy 10 százaléka pedig hat és tizenkét hónap között fejeződött be. „Minimális”, 15 ügy volt, amely egy évet meghaladó pertartam alatt fejeződött be – mondta Ribai Csilla, majd rámutatott: tehát a peres ügyek 99,3 százaléka egy éven belül befejeződött.

Közölte azt is, hogy csökkent az elhúzódó pertartamú ügyek száma, a hat és tizenkét hónap közötti ügyek száma 41-ről 32-re csökkent. Míg tavalyelőtt öt egy éven túli ügyük volt, addig 2022 végén már csak három, jelenleg pedig ilyen ügyük már nincs – mondta az elnök. Közölte, a befejezett nem peres ügyek 88,6 százalékát három hónapon belül, 99,7 százalékát hat hónapon belül lezárták.

Az ítélőtábla elnöke szólt arról, hogy a soron kívüli ügyek érkezésében jelentős növekedés következett be a polgári szakágban: 2021-ben 431, 2022-ben pedig 651 soron kívüli ügy érkezett a bírósághoz. A növekedés a közérdekű adat kiadása kapcsán indult perekben, a per tényének feljegyzése iránt indított eljárásokban figyelhető meg, továbbá jelentősen nőtt a civil szervezetek nyilvántartásával kapcsolatos ügyek érkezése. Továbbá többszöröse lett 2021-hez képest a bűncselekménnyel okozott kár és a sérelemdíj megtérítése iránt indított gyorsított perek száma – ismertette az adatokat Ribai Csilla.

Mint mondta, a gazdasági szakágban 2021-ben 126, 2022-ben 144 törvényen alapuló soron kívüli ügy érkezett az ítélőtáblára. A munkaügyi kollégiumban 84 soron kívüli ügy érkezett.

Az ítélkezés megalapozottságáról szólva Ribai Csilla elmondta, a Fővárosi Ítélőtábláról 2022-ben 243 fellebbezett ügy érkezett a Kúriára rendes jogorvoslattal. A 2022-ben – a korábban felterjesztettekkel együtt – 244 ügyben döntött a Kúria, és ezek 70 százaléka (171 ügy) helybenhagyó döntéssel zárult. Mindössze négy százalékukat, kilenc ügyet helyeztek hatályon kívül.

A felülvizsgálati kérelmek megalapozatlanságát mutatta, hogy a felülvizsgálattal érintett határozatok tekintetében a felülvizsgálati kérelmek előterjesztése – a 2021. évvel megegyezően – 84 százalékban eredménytelen volt.

A Fővárosi Ítélőtábla tavaly mintegy 4,8 milliárd forintból gazdálkodott – közölte Ribai Csilla. Az ítélőtábla elnöke kiemelte: továbbra is cél az ítélkezés időszerűségi és a minőségi mutatóinak fenntartása, illetve javítása, továbbá az elhúzódó összpertartamú ügyek számának csökkentése, ezenkívül a nemzetközi tapasztalatszerzés, a nemzetközi kapcsolatok további élénkítése.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 16.

Euronews: Párhuzamos EU-elnökséget hirdettek a civilek

Az ősszel a hazai civil szervezetek hét konferenciát rendeznek majd, többek között az erdők helyzetéről, egy akkumulátorstratégia kidolgozásáról és a romák integrációjáról – írja az Euronews.