Meghalt az Európai Unió Törvényszékének magyar bírája


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Berke Barna, az Igazságügyi Minisztérium egykori államtitkára, az Európai Unió Törvényszékének bírája 55 évesen hunyt el.

Berke Barna a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen végzett jogászként 1990-ben, majd a Stockholmi Egyetemen 1995-ben Master of Laws fokozatot szerzett – derül ki az Igazságügyi Minisztérium közleményéből.

Ügyvéd, majd jogi tanácsadó az Országgyűlésnél Magyarország európai uniós csatlakozása során. Tanácsadóként dolgozott évekig az Alkotmánybíróság elnöke mellett is, a Gazdasági Versenyhivatal elnökhelyettese, majd a Versenytanács elnöke lett, emellett választottbíróként is tevékenykedett a Pénz- és Tőkepiaci Állandó Választottbíróságon.

Az egyetemre oktatóként tért vissza. Az Igazságügyi Minisztérium európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkáraként tevékenykedett 2016-ig, amikor is az Európai Unió Törvényszéke bírájának választották.

A luxemburgi székhelyű Európai Unió Törvényszékébe a szabályok szerint minden uniós tagállam két bírót delegál.

Szerepe, hogy „gondoskodik arról, hogy az európai uniós jogszabályokat mindegyik tagállam azonos módos értelmezze és alkalmazza, illetve hogy az uniós országok és intézmények betartsák az EU-jogszabályok rendelkezéseit”.

(Index.hu)


Kapcsolódó cikkek