Megszüntethető a kényszertörlési eljárás?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Június 30-ig még élhetnek a cégek a kényszertörlési eljárás megszüntetésével, ha törvényes működésüket helyreállították.


A Fővárosi Törvényszék Cégbíróságának vezetősége arról tájékoztatta Kamaránkat, hogy a folyamatban levő törvényességi felügyeleti eljárások és kényszertörlési eljárások számához képest az eljárás megszüntetésére irányuló kérelmek száma csekély. Ezért javasolták, hogy hívjuk fel az ügyvéd kollégák és rajtuk keresztül az érintett, működni kívánó cégek figyelmét az eljárás megszüntetésének lehetőségére és annak határidejére, annak érdekében, hogy ezek a társaságok a jogalkotó szándékával egyezően elkerülhessék kényszertörlés útján történő jogutód nélküli megszüntetést.

A 249/2020. (V.28.) Korm. rendelet, majd a 2020. évi LVIII. törvény szerint azoknak a cégeknek, amelyek kényszertörlés alatt állnak, illetve adószámukat az adóhatóság törölte és ezért a cégbíróság a kényszertörlési eljárás megindítását fogja velük szemben elrendelni, a jelenleg hatályos jogszabály szerint 2021. június 30. napjáig lehetőségük van arra, hogy törvényes működésüket helyreállítva kérjék a cégbíróságot a kényszertörlési eljárás, illetve az ahhoz vezető törvényességi felügyeleti eljárás megszüntetésére. Kivétel ez alól, ha a kkt. vagy bt. a törvény erejénél fogva szűnt meg. A törölt adószám miatt indult eljárásoknál e kérelem feltétele az adószám ismételt megállapítása (érvényes adószám).

(Budapesti Ügyvédi Kamara 645. számú hírlevele)
Kapcsolódó cikkek

2022. május 16.

Home office: milyen költségtérítés jár?

A home office elterjedése sok egyéb mellett kihat a munkáltató által, a munkába járással kapcsolatban megtéríthető költségekre is, így a Niveus Consulting Group azt járja körül, hogy a távmunkában (home office) dolgozó munkavállalóknak lehet-e, kell-e adni költségtérítést a munkába járáshoz kapcsolódóan, illetve ennek milyen adóterhe van.

2022. május 16.

Miniszterelnököt választ az Országgyűlés

A képviselők ötödik alkalommal választhatják Magyarország miniszterelnökévé Orbán Viktort, a Fidesz elnökét, a Fidesz-KDNP-listavezetőjét az államfő javaslatára.