Milyen esetekben vizsgálhatja az ÁSZ a MÜK gazdálkodását?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Cikkünkből megtudhatja, hogy a MÜK és az ÁSZ között folytatott egyeztetés alapján a kamaráknak mikor kötelességük együttműködni az ÁSZ-szal.

Az Állami Számvevőszék 2020. február 11-én kezdeményezte a Magyar Ügyvédi Kamara és a területi ügyvédi kamarák gazdálkodásának „monitoring típusú ellenőrzését”.

A Magyar Ügyvédi Kamara vitatta az ÁSZ ellenőrzési jogosultságát – MÜK álláspontja a mellékletből megállapítható – melyet az ÁSZ nem fogadott el és az ellenőrzések végrehajtása érdekében a kamaráktól adatokat igényelt, melyeknek azok kénytelenek voltak eleget tenni (Btk. 363.§), jogi álláspontjuk változatlan fenntartása mellett.

Az Állami Számvevőszék élén történt vezetőváltást követően dr. Bánáti János, a MÜK elnöke kezdeményezésére személyes találkozó jött létre dr. Windisch Lászlóval, az ÁSZ elnökével, melynek eredményeképpen a felek egyetértettek abban, hogy közpénz felhasználásának hiányában nincs jogalapja az ÁSZ ellenőrzésének.

A MÜK és az ÁSZ egyeztetését követően kiadott közös közleményben a felek egyértelművé tették, hogy az ÁSZ-nak a köztestületként működő szakmai kamarák felett kizárólag akkor van ellenőrzési jogosultsága, ha a szakmai kamarák közpénzt használnak fel.

(MÜK 31. számú hírlevele)


Kapcsolódó cikkek

2024. június 13.

A kiváló jogi szolgáltatás alap – ehhez kell további értéket hozzáadni

A világon mindenhol, így Magyarországon is versenyhátrányba kerülhetnek (és valószínűleg kerülnek is) azok a munkavállalók, akik nem akarják vagy nem képesek használni a mesterséges intelligenciát – erre hívja fel a figyelmet a Magyar Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmány.

2024. június 13.

Elutasította az Emberi Jogok Európai Bírósága Karsai Dániel beadványát

Június 13-án, csütörtökön hozott ítéletet az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) Karsai Dániel, a gyógyíthatatlan ALS-ben szenvedő alkotmányjogász ügyéről. Karsai amiatt indított keresetet, mert szerinte sérülnek az egyéni jogai Magyarországon, amiért nem rendelkezhet saját életvégi döntéséről.