Milyen esetekben vizsgálhatja az ÁSZ a MÜK gazdálkodását?


Cikkünkből megtudhatja, hogy a MÜK és az ÁSZ között folytatott egyeztetés alapján a kamaráknak mikor kötelességük együttműködni az ÁSZ-szal.

Az Állami Számvevőszék 2020. február 11-én kezdeményezte a Magyar Ügyvédi Kamara és a területi ügyvédi kamarák gazdálkodásának „monitoring típusú ellenőrzését”.

A Magyar Ügyvédi Kamara vitatta az ÁSZ ellenőrzési jogosultságát – MÜK álláspontja a mellékletből megállapítható – melyet az ÁSZ nem fogadott el és az ellenőrzések végrehajtása érdekében a kamaráktól adatokat igényelt, melyeknek azok kénytelenek voltak eleget tenni (Btk. 363.§), jogi álláspontjuk változatlan fenntartása mellett.

Az Állami Számvevőszék élén történt vezetőváltást követően dr. Bánáti János, a MÜK elnöke kezdeményezésére személyes találkozó jött létre dr. Windisch Lászlóval, az ÁSZ elnökével, melynek eredményeképpen a felek egyetértettek abban, hogy közpénz felhasználásának hiányában nincs jogalapja az ÁSZ ellenőrzésének.

A MÜK és az ÁSZ egyeztetését követően kiadott közös közleményben a felek egyértelművé tették, hogy az ÁSZ-nak a köztestületként működő szakmai kamarák felett kizárólag akkor van ellenőrzési jogosultsága, ha a szakmai kamarák közpénzt használnak fel.

(MÜK 31. számú hírlevele)


Kapcsolódó cikkek

2023. március 21.

Állatkínzási ügy: súlyosításért fellebbezett az ügyészség

Súlyosításért fellebbezett a járási ügyészség annak a karcagi férfinek az ügyében, aki azért vágatta el a kutyái hangszálait, hogy a szomszédokat ne zavarja a szaporítótelepről kiszűrődő csaholás – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség.

2023. március 21.

ECRI: Megosztó és ellenséges a magyar politikai beszéd 

Az Európa Tanács bizottsági jelentése szerint a magyar közbeszéd az utóbbi években egyre idegengyűlölőbbé vált, és a politikai beszéd rendkívül megosztó és ellenséges jelleget öltött, különösen a menekültekkel, menedékkérőkkel és migránsokkal, a muszlimokkal és az LMBTI személyekkel szemben – olvasható a Háttér Társaság közleményében.