MNB: a korábban megbírságolt pénzintézetek megszüntették pénzmosási és terrorizmusfinanszírozási kockázataikat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Valamennyi hitelintézet kijavította azokat a hibákat, jogszabálysértéseket, amelyeket az MNB egy témavizsgálata nyomán tavaly év végén állapított meg a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozási kockázatok azonosításában, kezelésében és csökkentésében. A jegybank a témavizsgálat során az  öt bankra és két fióktelepre együttesen 158,2 millió forint bírságot szabott ki.

Az MNB szerdai közleményében felidézte, hogy a témavizsgálatot különböző időpontokban – 2018. január 1-től – a Citibank Europe plc. Magyarországi Fióktelepénél, a Gránit Banknál, az ING Bank N.V. Magyarországi Fióktelepénél, az MKB Banknál, az OTP Banknál, a Sberbank Magyarország Zrt.-nél, valamint az UniCredit Bank Hungary Zrt.-nél  végezte.

Az MNB hiányosságokat tárt fel egyes hitelintézetek pénzmosásgyanús esetekre vonatkozó bejelentési gyakorlatában. Jogsértőnek bizonyult, hogy a hitelintézetek egy része nem megfelelően paraméterezte a pénzmosási kockázatot hordozó tranzakciókat jelző szűrőrendszert.

2022 első fél évében az MNB meggyőződött arról, hogy a hitelintézetek teljes körűen eleget tettek az előírt intézkedéseknek, a hiányosságokat pótolták és szervezeti, szabályozási struktúrájuk révén képesek a tranzitszámla-kockázatok észlelésére és kiküszöbölésére – áll a közleményben.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2022. május 4.

A virtuális pénzeszközök szabályozásával erősítenék a pénzmosás elleni harcot

A virtuális pénzeszközök szigorúbb szabályozásával kell erősíteni a pénzmosás elleni küzdelemben; Magyarország tovább javított a politikai közszereplőkre vonatkozó jogszabályain – közölte a 46 tagú Európa Tanács Pénzmosás és Terrorizmus-finanszírozás Elleni Szakértői Bizottsága (Moneyval) Strasbourgban közzétett jelentésében szerdán.