Módosulnak a közigazgatási vagy munkaügyi ÁNYK űrlapok


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A közigazgatási és munkaügyi bíróságok megszűnése miatt április 1-je után a beadványokat csak új nyomtatványokon lehet beadni.

Az egyes törvényeknek az egyfokú járási hivatali eljárások megteremtésével összefüggő módosításáról szóló 2019. évi CXXVII. törvény rendelkezései értelmében 2020. április 1. napjával megszűnnek a közigazgatási és munkaügyi bíróságok.

Hatáskörüket első fokon munkaügyekben a törvényszékek, közigazgatási ügyekben a bíróságok elnevezéséről, székhelyéről és illetékességi területének meghatározásáról szóló 2010. évi CLXXXIV. törvény mellékletében meghatározott 8 közigazgatási kollégiummal rendelkező törvényszék és meghatározott ügyek tekintetében a Kúria veszi át. Ennek megfelelően módosításra kerülnek az OBH által publikált ÁNYK űrlapok a megváltozott hatásköri szabályokhoz igazodóan.

A módosítással érintett űrlapokon kizárólag a 2020. április 1. napján hatályba lépő szabályok szerinti bíróságokra lehet benyújtani beadványt, a bíróságok és a kiválasztható ügykategóriák, illetve ügyszámok esetében az ÁNYK szabályokkal biztosítja a nem megfelelő kapcsolatok kizárását. Az ÁNYK szabályainak nem megfelelően kitöltött űrlapokat a bíróság informatikai rendszere sikertelen lajstromozási üzenettel visszautasítja. Közigazgatási vagy munkaügyi peres ügyekben érintett, módosuló űrlapok a K01, K02, K03, M02, P10, P11, P12, P13, P14, P15, P16, P17, P18, P19, P21, P21, P22, P23, P25, P28; nemperes ügyekben pedig a KMB01, KMB02, KMB03, NP12, NP13, NP14.

Amennyiben a hatásköri változással érintett ügyben a korábbi ügyszámra szükséges beadványt benyújtani, újonnan publikált űrlapként a 2020. április 1. napját megelőző szabályok szerint biztosít lehetőséget közigazgatási vagy munkaügyi peres eljárásban a P27, nemperes eljárásokban az NP15 ÁNYK űrlapon van lehetőség ezt megtenni.

A fenti módosításokkal párhuzamosan módosul a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 2011. évi CLXI. törvény, amely új eljárásként bevezeti a Kúrián a jogegységi panasz eljárást.

A rendelkezések 2020. április 1. napján lépnek hatályba, de jogegységi panaszt kizárólag 2020. július 1. napját követően meghozott Kúriai határozattal szemben lehet benyújtani. A jogegységi panasz eljáráshoz igazodóan a kérelem benyújtására 2 új űrlap kerül rendszeresítésre: civilisztikai ügyekben a P30, büntető ügyekben a B30. A jogegységi panasz tanácsok előtti eljárásban benyújtható beadványokhoz a P12, P13, P23, B23 és az ügyészség számára a B101 a megfelelő ügycsoport betűjel kiválasztásával biztosít lehetőséget.

A módosított űrlapokat az OBH a nyomtatványok között 2020. április 1. napján publikálja.”

Soron kívül módosításra került 2020. március 15. napján a fizetésképtelenségi eljárásokban benyújtható D-02 számú ÁNYK űrlap, amelyen a „Cspkhf.” ügycsoport betűjellel kapcsolatos kitöltési hiba miatt az űrlap szabályszerűen nem volt benyújtható. A beküldést gátló hiba a Büsz. 75/C. § (2d) bekezdésére tekintettel haladéktalanul javításra került. A módosított űrlap innen érhető el.

(birosag.hu)

Mit jelent a gyakorlatban a koronavírus miatt elrendelt rendkívüli törvénykezési szünet? A KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda összefoglalja.


Kapcsolódó cikkek

2024. április 15.

AI fronton is élesedik a verseny az EU és az USA között

Helyi nyelveket beszélő, mesterséges intelligencia alapú chatbotok fejlesztésén dolgozik az Európai Unió, nehogy az amerikai technológia és az amerikai vállalatok felzabálják a kontinens piacát és kultúráját – írja az Euronews.