Napi

Változhatnak a jogállás szabályai a közszférában

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2015. február 10.
Rovat:

Változhatnak a jogállásra vonatkozó szabályok a közszférában a parlament honlapjára hétfőn kikerült törvényjavaslat szerint; a közszférába vetett bizalom erősítését célozzák a javaslat azon elemei, melyek szerint a közigazgatási szervnek nyomban tudomást kell szereznie arról, ha alkalmazottja ellen büntetőeljárás indult.

Forinthitelek: bukott az OTP

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2015. február 9.
Rovat:

A Fővárosi Törvényszék hétfőn kihirdetett elsőfokú ítéletében elutasította az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank kereseti kérelmét, amelyben a pénzintézet forintalapú hitelszerződéseinek tisztességességét kívánta bizonyítani.

Magyar szakember lett az EPO tanácsadója

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2015. február 5.
Rovat:

Pintz Györgyöt a Magyar Szellemi Tulajdonvédelmi Egyesület elnökét meghívták az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) Állandó Tanácsadó Bizottságába – közölte az ugyvedvilag.hu-val az Magyar Szellemi Tulajdonvédelmi Egyesület.

Tíz éves a Győri Ítélőtábla

Szerző: Kálmán Attila
Dátum: 2015. február 4.
Rovat:

A Győri Ítélőtábla január 30-án ünnepelte újkori fennállásának tíz éves jubileumát, ez alkalomból a távoli múltra és az eltelt tíz évre egyaránt visszatekintő ünnepélyes összbírói értekezletet tartott.

Ünnepi Közgyűlést tart a MÜE

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2015. február 4.
Rovat:

A Magyar Ügyvédnők Egyesületének Elnöksége az egyesület fennállásának 10. évfordulója alkalmából 2015. február 13-án 10.30-tól tartja Ünnepi Közgyűlését – olvasható a BÜK hírlevél 329. számában.

Ptk. a Cégbíróságon – konferencia

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2015. február 4.
Rovat:

A Fővárosi Bíróság Cégbíróságának megbízott elnöke a Ptk. megjelenését követő és a Cégbírósággal összefüggő gyakorlati kérdésekről tart előadást.

22 évet kapott a román bíró

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2015. február 2.
Rovat:

Első fokon huszonkét év letöltendő börtönbüntetésre ítélt a bukaresti ítélőtábla egy román bírót hivatali visszaélés és többrendbeli korrupció miatt.

Irattanulmányozás az ügyvédek számára

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2015. január 29.
Rovat:

A budapesti XVIII. és XIX. Kerületi Bíróság 2015. január 26-tól az ügyvédek részére minden hétfőn 13.00 és 15.00 között lehetőséget biztosít az irattanulmányozásra.

Nem alaptörvény-ellenesek a devizahiteles törvény szakaszai

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2015. január 29.
Rovat:

Az Alkotmánybíróság (AB)  szerint nem alaptörvény-ellenesek az úgynevezett első devizahiteles törvénynek a bíróság által kifogásolt szakaszai, a testület ezért csütörtökön közzétett határozatában elutasította az ezek alkotmányellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló bírói kezdeményezéseket.

Fontos döntés előtt a Kúria

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2015. január 20.
Rovat:

A Kúria dönthet arról, hogy kell-e a vállalkozásoknak áfát fizetnie olyan infrastrukturális beruházások után, amelyet ingyenesen adnak át például az államnak, vagy az önkormányzatnak – olvasható a Ryan adótanácsadó cég lapunkhoz eljuttatott közleményében.