Napi

Megszűnik a PSZÁF

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. június 11.
Rovat:

Benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) összevonásáról szóló törvényjavaslatot, így az indítvány elfogadását követően, október 1-től megszűnik a PSZÁF.

Jön az ötödik alaptörvény-módosítás

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. június 10.
Rovat:

Kikerül az alaptörvényből az passzus, amely szerint ha az államnak váratlan fizetési kötelezettsége támad az Alkotmánybíróság, az Európai Bíróság vagy más nemzetközi bíróság döntése miatt, adót vethet ki ennek finanszírozására, valamint törlik a bíróságok közötti ügyáthelyezés lehetőségét, de nem veszik ki a korlátozások alól az európai parlamenti (EP-)választási kampányokat – jelentette be Martonyi János külügyminiszter.

Szinte mindent átír az új Ptk

Szerző: dr. Antalóczy Emese
Dátum: 2013. június 6.
Rovat:

A kártérítési felelősség, a szerződéses jogviszonyok, a tulajdonjog változásaira hívták fel a figyelmet a 2014 márciusában hatályba lépő új Polgári Törvénykönyv kapcsán a Complex Kiadó Rodin Felnőttképzési Üzletága által szervezett rendezvény előadói.

Átírná a végrehajtás szabályait az ombudsman

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. június 5.
Rovat:

A mostani szabályozás legfőbb problémája, hogy a bírósági végrehajtók egyfelől állami funkciókat, közhatalmi jogosítványokat és kényszert gyakorolnak, másfelől a piacról élnek – mondta Szabó Máté ombudsman.

Mégis kapnak jövőre működési támogatást a pártok

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. június 4.
Rovat:

A parlament kormánypárti többsége elfogadta azt az MSZP-s módosító javaslatot, amely megengedné, hogy mégis kapjanak működési támogatást a pártok választási években, azaz jövőre is.

Súlyosabban büntethető a családon belüli erőszak

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. június 4.
Rovat:

A családon belüli erőszak eddigieknél súlyosabb büntetését teszi lehetővé a büntető törvénykönyv (Btk.) hétfőn elfogadott módosítása, amely önálló tényállássá teszi a kapcsolati erőszakot.

Átírták a földtörvényjavaslatot

Szerző: Bardócz Iván
Dátum: 2013. június 4.
Rovat:

A tavaly júliusi kormányelőterjesztésen több, terjedelmes bizottsági módosító indítvány elfogadásával változtatott a parlament kormánypárti többsége. Ezekkel újraszabályozták egyebek mellett a földtulajdonjog és a haszonélvezeti jog megszerzését, valamint a kényszerhasznosítást.

Hat év börtönt kapott egy borsodi uzsorás

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. június 4.
Rovat:

Hat év börtönre ítélt a Miskolci Járásbíróság első fokon egy 40 éves férfit, aki ellen a járási ügyészség uzsora-bűncselekmény miatt emelt vádat – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség osztályvezető ügyésze.

EU-bíróság: fellebbezéskor is vizsgálni kell a tisztességtelen szerződéseket

Szerző: ugyvedvilag.hu
Dátum: 2013. május 30.
Rovat:

Polgári peres eljárásoknál a fellebbviteli bíróság is köteles hivatalból értékelni, hogy egy szerződés egyes feltételei tisztességtelenek-e, ha a törvényszék az elsőfokú eljárás adatai alapján rendelkezik az ehhez szükséges ténybeli és jogi elemekkel – állapította meg egy devizahiteles ügyében az Európai Unió Bírósága.