Polt: kiváló munkát végzett az ügyészségi


A válságok és az új kihívásokhoz való alkalmazkodás éve volt 2022 – mondta kedden közzétett karácsonyi videóüzenetében a legfőbb ügyész.

Polt Péter rámutatott arra, hogy a pandémia után új kihívást jelentett az orosz-ukrán háború és az energia-, illetve a gazdasági világválság. Az ügyészségnek különös figyelmet kell fordítania a polgárok jogaira és az állami intézményrendszer megfelelő működésének garantálására – hangsúlyozta.

Az adatok azt mutatják, hogy „a nehézségek ellenére az ügyészi szakmai munkát idén is magas színvonalon, kiváló eredményekkel végeztük” – mondta a legfőbb ügyész. Közlése szerint az ügyészség sikeresen alkalmazkodott a körülményekhez, valódi, minőségi munkát végez, képes az új kihívások gyors kezelésre.

A drasztikus energiaár-emelkedés miatt az ügyészség is arra kényszerült, hogy épületeket zárjon be, takarékossági intézkedéseket vezessen be a téli hónapokra, ezek azonban nem hátráltatják a munkát – mondta.

A hagyományos ügyészségi feladatok mellett az idén az uniós tárgyalásokból fakadó elvárásoknak is meg kellett felelni. Az Országgyűlés módosította a büntetőeljárási törvényt, „kiegészítő pótmagánváddal kívánja növelni a korrupció, valamint a közvagyon és az uniós pénzek jogszerű felhasználását sértő cselekmények elleni fellépés hatékonyságát” – fogalmazott Polt Péter. A vádhatóság gyorsan megteremtette az új eljárási forma működtetésének feltételeit – fűzte hozzá.

Az elmúlt évben fokoztuk az ügyészség innovációs törekvéseit is – mondta Polt Péter.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. március 21.

Állatkínzási ügy: súlyosításért fellebbezett az ügyészség

Súlyosításért fellebbezett a járási ügyészség annak a karcagi férfinek az ügyében, aki azért vágatta el a kutyái hangszálait, hogy a szomszédokat ne zavarja a szaporítótelepről kiszűrődő csaholás – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség.

2023. március 21.

ECRI: Megosztó és ellenséges a magyar politikai beszéd 

Az Európa Tanács bizottsági jelentése szerint a magyar közbeszéd az utóbbi években egyre idegengyűlölőbbé vált, és a politikai beszéd rendkívül megosztó és ellenséges jelleget öltött, különösen a menekültekkel, menedékkérőkkel és migránsokkal, a muszlimokkal és az LMBTI személyekkel szemben – olvasható a Háttér Társaság közleményében.