Profi betörőpáros ellen emeltek vádat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vádat emeltek két betörő ellen, akik mintegy százmillió forint értékű zsákmányra tettek szert Budapesten és Somogy megyében – tájékoztatott a Somogy Megyei Főügyészség.

Azt írták: a 36 éves és a 43 éves budapesti férfi – akik unokatestvérek – 2019 októberében állapodott meg abban, hogy betöréses lopásokat követnek el. A cselekményekről az azokhoz beszerzett telefonon kommunikáltak, a gondosan feltérképezett helyszíneket a személyükhöz nem köthető gépkocsikkal közelítették meg.

A feltételezett elkövetőket még a családi házakban élesített riasztók sem tartották vissza. Hatástalanították azokat, vagy megvárták, amíg a riasztás miatt kiérkező távfelügyeleti járőrök elhagyják a helyszínt. Az épületekbe behatolva elsősorban széfeket, trezorokat kerestek, amelyeket a helyszínen felfeszítettek, vagy magukkal vittek.

A vádlottak nagy mennyiségű készpénzt, értékes arany, több esetben drágakövekkel díszített ékszereket, történelmi arany pénzérméket, valamint nagy értékű karórákat szereztek meg, az egyik ingatlanból eltulajdonított tárgyak közül csak a karórák értéke a 29 millió forintot is meghaladta.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság által lefolytatott nyomozás során számos lopott értéket sikerült visszaszerezni, egyebek mellett annak köszönhetően, hogy a nyomozók megtalálták a az idősebb vádlott házában kialakított, fal mögötti rejtekhelyet. A rendőrség emellett autókat és a vagyonbiztosítás érdekében több ingóságot is lefoglalt.

A Kaposvári Járási Ügyészség 11 rendbeli, nagy tárgyi súlyú – köztük jelentős értékre, bűnszövetségben elkövetett – lopás és lőfegyverrel visszaélés miatt emelt vádat a letartóztatásban lévő férfiak ellen.

A betörőpáros idősebb tagja Magyarországon ötször volt büntetve, de Németországban is elítélték már, betöréses lopás miatt 3 év szabadságvesztést kapott. Fiatalabb társa betöréses lopások miatt kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés hatálya alatt követte el a bűncselekményeket.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2022. augusztus 9.

Ügyészségi túlkapásról beszél Trump a házkutatása kapcsán

Helyi idő szerint hétfő délután a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyomozói jelentek meg Donald Trump floridai rezidenciáján. A volt elnök a közösségi médiában közölt üzenetben megerősítette a sajtóhíreket. Az FBI nem kommentálta az intézkedést, és azt sem közölte, hogy milyen bírósági felhatalmazás alapján cselekedtek.