Rendezné a kényszervállalkozók helyzetét az Európai Bizottság


Európa-szerte több millió ember munkakörülményei javulhatnak a lépés következtében.


Ételfutárok, Uber-sofőrök – sok millió európai dolgozik kényszervállalkozóként különféle internetes közvetítőoldalak segítségével. Ők általában jóval az átlag alatt keresnek, és a társadalombiztosításból, illetve a nyugdíjrendszerből is kimaradnak. Az Európai Bizottság a szakszervezetetekkel és a munkaadókkal konzultálva szeretné javítani a munkakörülményeiket.

“Lépni kell, hiszen ez egy fontos része a gazdaságunknak, amely egyre növekszik. Ez az online gazdaság nem növekedhet a rendes szabályokon és a rendes védőintézkedéseken kívül. Ez egy bonyolult ügy, hiszen meg kellene találni a helyes egyensúlyt az újfajta üzleti modell rugalmassága, és a munkások megfelelő védelme között” – mondta az unió szociális ügyekért felelős biztosa, Nicolas Schmit.

A szakszervezetek azt szeretnék, ha uniós jogszabályok védenék az ilyen munkavállalókat, és szerintük kollektív jogok is megilletnék őket. Azt mondják, ez a foglalkoztatási forma valójában hamis önfoglalkoztatás, és tulajdonképpel alkalmazotti státusz járna az embereknek.

“Ha azt látjuk, hogy tényleg egy algoritmus szervezi a munkát és nem a dolgozó állapítja meg a díjazást, illetve nincs döntési helyzetben a feladatokat illetően, akkor ez már elég bizonyíték arra, hogy ő nem önfoglalkoztató, hanem az adott internetes platform szervezte a munkát. Ezt kell kiindulási alapnak tekinteni, és a dolgozót munkavállalónak kell tekinteni, amíg be nem bizonyosodik ennek az ellenkezője” – Ludovic Voet, szakszervezeti vezető.

A munkaadók érdekképviselete azt szeretné, hogy az egyes uniós tagállamok állapíthassák meg a dolgozók státuszát.

“Az európai vitában azt látjuk, hogy nem szabad elvenni azokat a jogköröket, amelyeket a tagállamok jobban képesek ellátni. A helyzet minden országban eltérő. Vannak olyan országok, amelyek szinte csak feketén vagy fehéren látják a munkavállalás kérdését, másoknál viszont többféle köztes kategória is elképzelhető. A tagállami megoldások sokféleségét tiszteletben kell tartanunk” – mondta a Business Europe nevű szervezet egyik vezetője, Maxime Cerutti.

Az elmúlt öt évben Európában ötszörösére nőtt a digitális platformok által nyújtott szolgáltatások forgalma. Az Európai Bizottság az év végén teheti közzé a szektor szabályozásáról szóló javaslatát.
Kapcsolódó cikkek

2021. július 30.

Megbírságolta a TikTokot a holland adatvédelmi hatóság

A holland adatvédelmi hatóság (DPA) 750.000 euró bírságot szabott ki a TikTokra gyermekek személyiségi jogainak megsértése miatt. A TikTok által az alkalmazás telepítésekor és használatakor a holland felhasználóknak – akik közül sokan kisgyermekek – szolgáltatott információk angolul voltak csak elérhetők, így nem voltak számunkra könnyen érthetők.

2021. július 29.

Elítéltek egy román-moldovai embercsempészt

Három év börtönbüntetésre ítélt és hat évre kiutasított Magyarország területéről egy román-moldovai kettős állampolgárságú embercsempészt a bíróság – közölte a Veszprém Megyei Főügyészség.

2021. július 28.

Egy év tíz hónap fogház netes csalásért

A Tatabányai Járásbíróság jogerős büntetővégzésben 1 év 10 hónap, végrehajtásában három év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetéssel sújtotta azt a miskolci nőt, aki huszonkilenc ember pénzét csalta ki internetes vásárlás ígéretével.