Soroksári futónőgyilkosság ügy: életfogytiglan az ítélet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a bíróság R. Szilvesztert emberölés, szexuális erőszak és kifosztás bűntette miatt a soroksári futónőgyilkosság ügyében – írja a Telex.

A többszörösen visszaeső elítélt leghamarabb harmincöt év múlva szabadulhat feltételesen – olvasható a Telex cikkében. A férfi nem volt ott élőben a bíróságon, ahogy a korábbi tárgyalásokra, úgy most is a börtönből kapcsolták be. Az ítélet ellen a vádlott és védője is fellebbezett. R. Szilveszter felmentését kérte az emberölés és szexuális erőszak vádjai alól, a kifosztásért pedig enyhítést kért. Az ügyészség is fellebbezett, és azt kérte, a vádlottnak ne harmincöt év múlva, hanem a kiszabható maximum, tehát negyven év múlva legyen lehetősége először a szabadulását kérvényezni. Így az ítélet nem jogerős, a férfi pedig a másodfokú eljárás alatt továbbra is letartóztatásban marad – írja az internetes újság.

Frissítés: a Fővárosi Törvényszék  Jogászvilágnak megküldött közleménye szerint a lefolytatott bizonyítási eljárás során a bíróság a vádirati tényállással egyező ítéleti tényállást állapított meg. Azt csak kis mértékben pontosította, egészítette ki, főként a sértett személyi körülményei
vonatkozásában. A határozat szerint a vádlott 2013. szeptember 25-én Soroksáron megtámadta a szokásos esti futóedzését végző sértettet. Egy füves-bokros területen a vádlott bántalmazta a nőt, megerőszakolta, majd a lelepleződés elkerülése érdekében megölte. A vádlott a nála lévő kötéllel
megfojtotta a nőt, akinek mobiltelefonját és fülhallgatóját magához vette, majd távozott a helyszínről.

Indokolásában a bíróság kiemelte, hogy a vádlott bűnösségét a személyi- és az okirati bizonyítékok, valamint a szakértői vélemények kétséget kizáróan alátámasztották. A bizonyítás során nem merült fel adat arra vonatkozóan, hogy a sértett és a vádlott korábbról ismerte volna egymást, ezáltal a helyszínen azonosított vádlotti DNS-minta feltalálási helye és fajtája jelentős relevanciával bírt a terhére rótt bűncselekmény elkövetésének megállapításánál.

A kiemelkedő nagyságú, több mint 351 millió forintos bűnügyi költségből – a bíróság rendelkezése alapján – közel 200 millió forint kifizetése a vádlottat terheli, míg a fennmaradó részt az állam viseli.

Az ítélet ellen az ügyészség a feltételes szabadságra bocsátás időtartamának emelése miatt, a vádlott és védője az emberölés és a szexuális erőszak bűncselekmények vonatkozásában felmentésért, míg a kifosztás esetében enyhítésért jelentettek be fellebbezést.

A bíróság a terhelt letartóztatását a másodfokú eljárás jogerős befejezéséig fenntartotta, e végzés végleges.


Kapcsolódó cikkek