Elítélték a kiskorúakat kirabló fiatalkorúakat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Fővárosi Törvényszék (FT) jogerősen különböző mértékű javítóintézeti nevelésre és börtönbüntetésre ítélt négy terheltet, akiket rablás bűntettével vádoltak – olvasható a Jogászvilághoz eljuttatott közleményben.

Az ítélet szerint a vádlottak – akik közül négyen az elkövetéskor, 2019-ben még fiatalkorúak voltak – több alkalommal kiskorúakat támadtak meg és elvették tőlük a náluk lévő értékeket.

A Budai Központi Kerületi Bíróság elsőfokú ítéletével szemben az ügyészség súlyosítás, míg az I., III., IV. és V. rendű vádlottak és védőik többek között téves jogi minősítés miatt és enyhítésért jelentettek be fellebbezést. A II. rendű terhelt vonatkozásában az elsőfokú ítélet kihirdetésekor
jogerőre emelkedett.

A másodfokú bíróság a lefolytatott teljeskörű felülbírálat során megállapította, hogy az elsőfokú bíróság az eljárási szabályoknak megfelelő, törvényes ítéletet hozott, helyesen értékelte a bizonyítékokat és indokolási kötelezettségének is maradéktalanul eleget tett. A tényállást az FT annyiban módosította, hogy az V. rendű vádlott terhére megállapított 3 rendbeli rablás bűntette közül 2 rendbelit nem társtettesként, hanem bűnsegédként követett el.

A büntetés kiszabása során a bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy az I. rendű terhelt egy kiskorú gyermek eltartásáról gondoskodik, a III. rendű vádlott vonatkozásában kiállított nevelői vélemény szerint a terhelt viselkedése pozitív, jó irányba mutató, míg az V. rendű terhelt esetében
azt, hogy háromból két cselekményt bűnsegédként követett el.

A másodfokú bíróság azonban súlyosító körülményként vette figyelembe azt, hogy a cselekményeket kiskorúak sérelmére követték el.

Egyetértett a bíróság az elsőfokú bíróság azon álláspontjával, amely szerint az ilyen súlyú bűncselekménynél a büntetési célok csakis szabadságvesztéssel, illetve a fiatalkorú terheltek esetében kizárólag javítóintézeti neveléssel érhetők csak el, azonban a jelentős mértékű enyhítő
körülményre, valamint a terheltek életkorára figyelemmel a bíróság lehetőséget látott az elsőfokon kiszabott szabadságvesztés büntetések enyhítésére.

Az FT ezért az I. rendű terheltet 2 év fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre, a III. rendű vádlottat 2 év 6 hónap, a IV. rendű terheltet 2 év javítóintézeti nevelésre, míg az V. rendű terheltet – aki a cselekmény elkövetésekor 9 nappal lépte túl a fiatalkorúság határát – 3 év börtönbüntetésre ítélte.

Kiemelte a bíróság, hogy bár az V. rendű vádlott vonatkozásában a törvény erejénél fogva a kiszabott szabadságvesztés fokozata fegyház lett volna, azonban az enyhítő körülmények és az elkövetési magatartás (bűnsegédi alakzat) miatt a bíróság börtönt állapított meg.


Kapcsolódó cikkek