Számos ügy intézhető a jövőben elektronikusan


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

További ügyek lesznek intézhetők az év elején bevezetett e-bejelentők által, köztük a közműátírás és az adatváltozás bejelentése is – kedden döntött a Parlament.

A változásokat 134 igen szavazattal, 14 ellenvoks és 40 tartózkodás mellett szavazták meg a képviselők.

Az e-bejelentő használatához eddig hatvanöt közműszolgáltató csatlakozott, és több mint 45 ezer felhasználó regisztrált. A kormányzat célja valamennyi közműszolgáltató csatlakozása, ezért ezt kötelezővé teszik számukra januártól, az elektronikus hírközlési szolgáltatók számára pedig jövő júliustól.

Az elektronikus ügyintézés kiterjesztése érdekében számos jogszabályból kerülnek ki a papíralapú ügyintézés szabályai: a többi között a területfejlesztés, a földügy és az ingatlan-nyilvántartás, valamint a kulturális örökség, a környezet- és természetvédelem, a hulladékgazdálkodás érintett. A jövőben az álláskeresők bejelenthetik elektronikusan az adataikban történt változást.

Az illegális hulladék elhelyezőjének hatékonyabb felkutatását célozza, hogy a hulladékgazdálkodási hatóság könnyebben juthat például a lerakáshoz használt jármű adataihoz.

A változtatás értelmében magánszemélyek évente kétszer kérhetnek le ingyenesen hiteles tulajdonilap-másolatot, a nem ingyenes szolgálatás igazgatási díja pedig csökkenthető lesz. Egy évvel kitolódik az e-ingatlannyilvántartás indulási időpontja.

Egyszerűsödik és olcsóbbá válik a magyar állampolgárok külföldi anyakönyvi eseményeinek hazai anyakönyvezése, például a házasságkötésé vagy a születésé. A jövőben a hozzátartozók az elhunyt hozzátartozójuk hallotti anyakönyvi kivonatát is ki tudják kérni elektronikus úton.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2023. november 30.

Eltiltott ügyvéd működtetett számlagyárat

A bíróság letartóztatott egy praxisától eltiltott budapesti ügyvédet, a jogász olyan gazdasági társaságot működtetett, amely az adócsökkentés érdekében több mint 241 millió forint összegben fogadott be valótlan tartalmú számlákat – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.