Tilos az összbírói értekezlet megtartása, rendszeresen szellőztetni kell a tárgyalótermeket Koronavírus


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Újabb szabályokat hoztak a bíróságokkal kapcsolatban a veszélyhelyzet kihirdetése miatt.

Az újabb veszélyhelyzet elrendelésére tekintettel a 147.SZ/2020. (XI. 11.) OBHE határozattal a tavaszi szabályozáshoz hasonlóan ismét megtiltották az összbírói értekezletek megtartását november 12-től. A már kitűzött értekezletek elhalasztásáról az illetékes bírósági elnöknek kell rendelkeznie haladéktalanul.

A fertőzésveszély csökkentését hivatott segíteni a 148.SZ/2020. (XI. 17.) OBHE határozat előírásai, melyek alapján az ítélőtáblákon, törvényszékeken, járásbíróságokon és a kerületi bíróságokon november 18-tól valamennyi tárgyalás, ülés, előkészítő ülés, nyilvános ülés, személyes meghallgatás, illetve az ügyfélfogadás során a tárgyalótermeket és az ügyfélfogadó helyiségeket rendszeresen, legalább 40 percenként ismételt, 5 perc időtartamban ki kell szellőztetni. Az átszellőztetés során az érintett helyiségben kizárólag a bíróság tagjai tartózkodhatnak.


Kapcsolódó cikkek

2023. június 5.

Uniós bíróság: a 2019-es lengyel igazságügyi reform sérti az uniós jogot

A 2019 decemberében elfogadott lengyel igazságügyi reform sérti az uniós jogot, ugyanis nem felel meg a függetlenség és a pártatlanság követelményének egyebek mellett a legfelsőbb bíróság fegyelmi tanácsának működése – közölte ítéletét az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága hétfőn.

2023. június 5.

Folyamatosan változó jogszabályok: így segíthet az MI

A megyék átnevezése vármegyékké nem csak nagy port kavart a sajtóban és a közbeszédben egyaránt, de többszáz jogszabály módosítását igényelt. A helyzetet bonyolítja, hogy a különféle jogalkotók eltérő megoldásokat alkalmaztak a helyzet megoldására. A vármegyei jogszabály-dömping azonban csak a jéghegy csúcsa: egy év alatt 214 közlöny közel 12 ezer oldalán csaknem ötezer jogszabály jelent meg.