Tizenhét EU-tagállami vezető közös küzdelemre szólított fel az LMBTQ közösség jogaiért


Tizenhét európai uniós tagállam vezetője közös levelet tett közzé csütörtökön, amelyben elítélték “az alapvető jogokkal szembeni fenyegetéseket”, és az LMBTQ-közösséggel szembeni hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem folytatására szólítottak fel.

Az Európai Bizottságnak, az Európai Unió Tanácsa portugál elnökségének és az Európai Tanács elnökének címezett levelet Belgium, Dánia, Németország, Észtország, Írország, Görögország, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Ciprus, Lettország, Luxemburg, Málta, Hollandia, Finnország, Svédország és Ausztria állam- vagy kormányfője írta alá.

Kiemelték: a levél megírását az alapjogokkal szembeni fenyegetések, különösen a szexuális irányultságon alapuló megkülönböztetés tilalmát kimondó elv csorbulása miatt tartották fontosnak. Emlékeztettek: a “közös alapvető értékeinkhez való kötődést és azok betartását uniós szerződések rögzítik”. Megfogadták: folytatják az LMBTQ-közösséget célzó diszkrimináció elleni harcot, és megerősítik az alapvető jogok védelmét.

“A tisztelet és az elfogadás az európai projekt középpontjában áll. Elkötelezettek vagyunk az ezen értékek védelmét célzó erőfeszítések folytatása mellett, biztosítva, hogy a jövő európai generációi az egyenlőség és a tisztelet légkörében nőjenek fel” – fogalmaztak.

A levél a Politico cikke szerint nem említi meg kifejezetten Magyarországot, ugyanakkor világos, hogy a levél válasz arra a nemrégiben elfogadott a magyar törvényre, amely tiltja a homoszexualitás megjelenítését kiskorúaknak szánt médiatartalmakban.

(MTI, Politico.eu)


Kapcsolódó cikkek