Vádat emeltek az útlevélmaffia tagjai ellen

A bűnszervezet okmányirodai ügyintézők segítségével ukrán, orosz, fehérorosz és albán “ügyfélkörüket” látták el hamis magyar útlevéllel – derül ki a főügyészség közleményéből.

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség nyolc emberrel szemben, akik a vádhatóság szerint bűnszövetségben 76 külföldit juttattak hamis adatokkal magyar útlevélhez.

A vádirat szerint egy 36 éves férfi 2015-ben megállapodott az Európai Unión kívüli külföldiekkel, hogy pénzért segít nekik az unió és az Amerikai Egyesült Államok területére jogellenesen bejutni. Ennek érdekében társaival megszervezte, hogy a külföldiek olyan útlevélhez jussanak, amely az ő fényképüket és ujjlenyomatukat, azonban uniós polgárok, honosított magyar állampolgárok adatait tartalmazta.

Az elkövetésbe bevontak két fővárosi okmányirodai ügyintézőt is, akik közül az egyiket megvesztegették, így juttatva a többek között ukrán, orosz, fehérorosz és albán “ügyfélkörüket” hamis magyar útlevélhez. A főügyész megjegyezte: a hatóság egy útlevelet – utólagos ellenőrzés miatt – végül nem adott ki.

A jelentős biztonsági kockázatot jelentő ügyet a Nemzeti Védelmi Szolgálat derítette fel, és a feljelentése alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság felszámolta a bűnszövetséget.

A Fővárosi Főügyészség az egyik okmányirodai ügyintézőt 49 rendbeli hivatali vesztegetéssel vádolja, továbbá a másik ügyintézővel együtt hivatalos személyként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettével és bűnszövetségben, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészéssel. A bűnszövetség tagjai ellen a többi közt embercsempészés, vesztegetés és közokirat-hamisítás, valamint hamis magánokirat felhasználása a vád.

Az ügyészség a Fővárosi Törvényszéktől hat vádlottal szemben letöltendő börtönbüntetést és pénzbüntetést indítványozott együttesen, egy ukrán “ügyféllel” szemben végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztést kért, egy adminisztratív ügyintézésben hamis meghatalmazásokkal segítő nővel szemben pedig pénzbüntetést indítványozott. Emellett a vádhatóság az okmányirodai ügyintézőket a foglalkozásuktól is véglegesen eltiltaná.

A megvesztegetéssel vádolt okmányirodai ügyintézőt a törvény – a halmazati szabályok alapján – öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti – írta Ibolya Tibor, a főügyészség vezetője.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek:


Letartóztatták M. Richárdot
2021. január 18.

A Fővárosi Főügyészség indítványa alapján a Fővárosi Törvényszék elrendelte a Dózsa György úti balesetben részes egyik sofőr letartóztatását - közölte az MTI-vel a fővárosi főügyész hétfőn.