Zöldül a fogyasztóvédelem


Az európai uniós jogalkotó szinte ontja azon szabálytervezeteket, jogszabályokat, amelyek bizonyos fogyasztói jogosultságok biztosítása révén egyenesen a fogyasztókat vonják be a fenntartható és körforgásos gazdálkodás megvalósításának folyamatába – írja Dr. Nagy Andrea Magdolna, a Vámosi-Nagy Ernst & Young Ügyvédi Iroda ügyvédje a vg.hu-n.

A Javításhoz való jogról szóló EU-irányelvet mostanra már az Európai Unió Tanácsa is jóváhagyta, amely jogszabály pontosan a javítást kívánja a fogyasztó számára a termékcsere helyett vonzóbbá tenni, így számos tartós fogyasztási cikk –­ például a háztartási mosógépek, mosó- és szárítógépek, a mosogatógépek, a kiskereskedelmi hűtőkészülékek, a porszívók, a szerverek és adattárolók, a mobiltelefonok, a táblagépek – gyártója számára javítási kötelezettséget határoz meg kellékszavatossági időn túl is, olvasható a vg.hu-n megjelent véleménycikkben.

A 2024/825 számú „Zöld átállás” irányelv idén február 28-án került kihirdetésre és az EU-tagállamoknak 2026. március 27-ig kell annak elvárásait, rendelkezéseit saját jogrendjükbe átültetni. Dióhéjban annyit már most érdemes tudni erről a jogszabályról, hogy többek között 12 új, tilalmazott tényállással bővíti a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok tilalmáról szóló irányelv hírhedt fekete listáját, így például jogsértő kereskedelmi gyakorlatnak minősül majd a fogyasztók arra történő ösztönzése is, hogy fogyóeszközeiket korábban cseréljék ki, mint ahogyan az műszakilag indokolt lenne – olvasható a cikkben.


Kapcsolódó cikkek

2014. augusztus 21.

Jövő az Unióban, kérdések és válaszok

Pálinkás József lehet-e a tudományért felelős európai biztos? Hogyan gyűrheti le innovációs versenyhátrányát az unió az Egyesült Államokkal vagy Japánnal szemben? Jó-e, hogy jövőre egységes európai szabadalmi rendszer jön létre? Kérdések és válaszok hazánk uniós csatlakozásának tizedik évfordulóján.