Pénzbírságot kaptak a mentőket rongáló brit fiatalok

Szerző: Jogászvilág
Dátum: 2019. szeptember 12.
Címkék: ,
Rovat:
A Pesti Központi Kerületi Bíróság bíróság elé állítás során jogerősen pénzbüntetés megfizetésére ítélte azt a két brit fiatalt, akik mentőautókat rongáltak meg Budapesten a Mentőpalota előtt – közölte a Fővárosi Törvényszék.

A vádirat szerint az I. és II. rendű vádlottak 2019. szeptember 7-én hajnalban ismerőseikkel együtt ittas állapotban mentek szállásuk felé Budapest belvárosában a Markó utcán keresztül. A Mentőpalota elé érve mindketten felmásztak az épület előtt parkoló, éppen szolgálatot teljesítő mentősök egymás mögött álló autóira és átgyalogoltak azokon. Ennek következtében az érintett gépjárművek lemezfelületei (motorháztető, tető és csomagtartó) behorpadtak, valamint az egyik autó fényezése is megrepedt. A vádlottak cselekményükkel öt gépjárművet rongáltak meg, ezzel összesen 2.255.756 forint kárt okozva.

Mindkét terhelt elismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról.

Az ügyészség a vád ismertetését követően – számba véve a súlyosító és enyhítő körülményeket is – pénzbüntetés kiszabását indítványozta. A védelem a lehető legenyhébb büntetés kiszabását kérte a bíróságtól, mivel védencei rendezett családi körülmények között élő brit egyetemisták, akik “megvadultak az alkoholtól”, de beismerték és megbánták tettüket, valamint már a nyomozás során együttműködtek a hatóságokkal.

A vádlottak az utolsó szó jogán kifejezték őszinte megbánásukat a történtekkel kapcsolatban.

A bíróság mindkét terheltet fejenként 450.000 forint pénzbüntetés megfizetésére ítélte, valamint rendelkezett a bűnügyi költségek viseléséről is.

Indokolásában a bíróság súlyosító körülményként értékelte az elkövetők ittas állapotát, valamint azt, hogy többrendbeli rongálást követtek el. Enyhítő körülményként vette figyelembe beismerő vallomásukat, azt, hogy lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról, valamint őszinte megbánásukat, rendezett életkörülményeiket, továbbá fiatal felnőtt korukat is.

Ugyan a vádlottak cselekménye társadalmi felháborodást váltott ki, a bíróság az enyhítő körülmények túlsúlyát vette figyelembe.

Halmazati büntetésük a Btk. szerint szabadságvesztés is lehet, de a bíróság úgy döntött, hogy ez esetben a pénzbüntetés szükséges és elegendő, hogy a terhelteket visszatartsa az ilyen és hasonló bűncselekmények elkövetésétől.

Az ítéletet az ügyészség, a vádlottak és a védelem is tudomásul vette, így az jogerős.

Kapcsolódó cikkek:


Újra megnyithatnak a bíróságok június elsejétől
2020. május 28.

Speciális átmeneti szabályok vonatkoznak a folyamatban lévő ügyekre, amelyekben a 2020. március 31. napja és 2020. június 1. napja közötti időszakban hatályos járványhelyzeti szabályok alapján folyt az eljárás.

Több millió megtévesztő reklám tűnt el az online térből
2020. május 28.

Több millió megtévesztő reklám tűnt el az online térből

Európai Bizottság és a tagállami fogyasztóvédelmi hatóságok koordináltan fésültek át weboldalakat azzal a céllal, hogy feltárják, az Európai Unió fogyasztóit hol célozzák hamis állítások vagy átverések a koronavírussal kapcsolatba hozható termékeket érintő hirdetésekben.

A GVH 2019-es tevékenysége dióhéjban
2020. május 28.

A GVH 2019-es tevékenysége dióhéjban

Az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága 2020. május 27-én elfogadta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2019. évi tevékenységéről és a versenytörvény alkalmazásával összefüggő tapasztalatairól szóló beszámolót.

Változik a bíróságok előtti eljárás rendje
2020. május 28.

Változik a bíróságok előtti eljárás rendje

A hatálybalépő módosítás átmeneti időszakra szabályozza a bíróságok eljárását, mivel tegnap benyújtásra került az Országgyűlés elé két, a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő törvényjavaslat.