A küldetés céljában való egyetértés a legfontosabb – Konferenciát tartottak a jogászképzés jövőjéről

Február 14. idén nem csak a szerelmesekről szólt, az ELSA Hungary a Magyar Országos Közjegyzői Kamara támogatásával konferenciát szervezett aznapra a jogászképzés jövőjéről. Munkatársaink ott voltak az eseményen, melyről beszámolónkat olvashatják.

Népes sokaság gyűlt össze február 14-én, pénteken reggel a Közjegyzők Házában, ahol az ELSA Hungary szervezésében, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara támogatásával szervezték meg a Konferencia a jogászképzés jövőjéről című egész napos tanácskozást.

Az első programpontban dr. Bóka János, az Igazságügy Minisztérium európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkára egy kötetlen hangvételű beszélgetésben engedett bepillantást saját egyetemi éveibe. Kiemelte, hogy a jogászképzés szereplőinek elsődlegesen a folyamat céljában kell konszenzusra jutniuk. Az államtitkár kitért arra, hogy álláspontja szerint milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy mai jogásznak, milyen konkrét innovációs tendenciák áramlanak be a jogi piacra, emellett a beszélgetés érintette a mesterséges intelligencia és az igazságszolgáltatás kapcsolatát is.

(Dr. Bóka Jánosnak szűkebb körben is volt lehetőségünk feltenni néhány kérdést, vele készült interjúnkat hamarosan olvashatják a Jogászvilág oldalán!)

Az ezt követő kerekasztal-beszélgetésen joghallgatók, illetve fiatal jogászok osztották meg véleményüket a hallgatósággal olyan fontos és érdekfeszítő témákban, mint a jogi automatizáció térnyerése, az egyetemi tanulmányokon kívüli önképzési lehetőségek, illetve a munkahelykeresés különféle, számukra lényeges szempontjai.

Az ebédszünetet követő, hasonló keretek között zajló diskurzus szereplői a másik oldal, a munkáltatók (bank, ügyvédi iroda, állami szféra, közjegyzői szervezet) képviselői voltak, akik értekeztek a joghallgatókat manapság érő elvárásokról, összevetve mindezt a 20-30 évvel ezelőttiekkel, továbbá megvitatták az elméleti és gyakorlati tudás fontossága közti különbségeket.

A panelek végén a kérdések kerültek reflektorfénybe, melyeket a közönség mobiltelefonos applikáció segítségével küldhetett be a szervezőknek.

Örömteli volt látni, ahogy az eseményen kialakult, a témáról folytatott színvonalas információcsere a résztvevőket partnerekké emelte, s a konferencia remélhetőleg még sok hasonló rendezvény előszobája lehet a későbbiekben.

Kapcsolódó cikkek:


Milyen lesz a „jövő” ügyvédi irodája?
2020. július 10.

Milyen lesz a „jövő” ügyvédi irodája?

A jövő jogásza kutatás kendőzetlenül és objektíven kereste a választ arra a kérdésre, hogy mi vár az ügyvédi irodák, vállalati jogászok, és úgy általában a jogi szektorban dolgozó cégek többségére a technológiai újítások és a koronavírus okozta kihívások közepette.

20 millió forint eljárási bírság az RTL-nek
2020. július 1.

20 millió forint eljárási bírság az RTL-nek

A Gazdasági Versenyhivatal 20 millió forint eljárási bírságot szabott ki a Magyar RTL Televízió Zrt.-vel (M-RTL) szemben, mert a járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel kapott határidő-hosszabbítás ellenére is akadályozta a tényállás feltárását és ezzel elhúzta az eljárást.

Haladékot kaptak az adózók a felkészülésre
2020. június 29.

Haladékot kaptak az adózók a felkészülésre

A NAV bizonyos esetekben szankciómentességet biztosít a számlaadat-szolgáltatási kötelezettségüket nem, vagy nem megfelelően teljesítők részére a 2020. július 01. és 2020. szeptember 30. közötti időszakban.